НОВИНИ

Меркел, Ренци и Оланд се срещанаха за бъдещото на Европа след Брекзит

Матео Ренци, Ангела Меркел и Франсоа Оланд се срещнаха днес, за да обсъдят курса, по който ще поеме Европа, след решението на Великобритания да напусне ЕС. Италианският премиер Ренци, който е домакин на разговорите, се спря на място, натоварено със символи - остров Вентотене. Преди повече от 70 години, там е написан "Манифеста от Вентотене" - един от текстовете, сложили начало на идеята за европейски федерализъм.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:53, 22.08.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Меркел, Оланд и Ренци се срещат насред криза в Eвропейския съюз заради брекзита. От германския канцлер се очаква да успее да разубеди Франция и Италия от идеята за по-централизирана власт в Европа. Меркел призова за единство и общоевропейски усилия за справяне с бежанската вълна и тероризма. Тримата лидери се срещнаха на мястото, където някога режимът на Мусолини изпращал на заточение политическите си опоненти.

На остров Вентотене през 40-те години на миналия век, журналистът Алтиеро Спинели, прекарва години в затвора "Санто Стефано", защото се осмелил да критикува Дучето. Докато е там, тайно пише своите идеи за свободна и единна Европа върху цигарени хартийки. Меркел, Ренци и Оланд положиха венци на гроба на Спинели.

Останалата част от срещата Меркел-Ренци-Оланд се проведе на борда на самолетоносача "Джузепе Гарибалди". Корабът също не избран случайно - той е флагман на европейската мисия "София" в Средиземно море, с която съюза се опитва да пресеча трафика на мигранти.

Франсоа Оланд, президент на Франция: "Европа е идеал, но тя трябва да бъде и нещо конкретно, да бъде отражение на ежедневието на европейците. Ето защо поискахме да се срещнем, за да дадем нов импулс в три измерения- в областта на сигурността, икономиката и младежта".

Думата "сигурност" е водеща по време на днешната среща. Лидерите на Германия, Италия и Франция трябва да обсъдят бъдещето на Съюза, след напускането на досегашната трета сила - Великобритания. Ренци и Меркел имат разминавания по въпроса кога да се случи това, но според анализатори, италианският премиер в крайна сметка ще се съобрази с германския канцлер.

В замяна, Ренци ще поиска финансова инжекция за италианската икономика, която е силно разклатена. Очаква да бъде обсъдена и идеята за създаване на европейска гранична полиция, която да започне работа до края на годината. Меркел, Ренци и Оланд вероятно няма да вземат решения, защото в средата на септември в Братислава предстои среща на върха на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград сред градовете с най-скъпи хранителни продукти
Благоевград сред градовете с най-скъпи хранителни продукти
Сърбия ни върна 170 мигранти
Сърбия ни върна 170 мигранти