НОВИНИ

Извънредно положение заради вируса Зика във Флорида

В американския щат Флорида е обявено извънредно положение заради вируса Зика. Мярката важи за четири окръга. В щата са засечени девет случая на болестта, срещу която няма ваксина. Президентът на Бразилия Дилма Русеф призова към борба с комарите, преносители на Зика.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:53, 04.02.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Борбата с комарите, преносители на Зика трабва да стане приоритет на бразилците, каза в специално обръщение президентът на Бразилия .

Дилма Русеф, президент на Бразилия
"
Всички трябва да участваме в тази битка.Мобилизирайте семейството си и хората около вас. Докато науката още не е разработила ваксина срещу Зика единственият начин да предотвратим болестта е усърдна битка с комарите ".

От 13 февруари, 220 000 бразилски военни ще участват в инспекциите на имоти , където може да се размножават опасните насекоми. Става дума за определен вид тигрови комари. Учени в Панама предлагат начин за справяне с проблема- стерилни мъжки комари, които да бъдат разпространени в природата.

Нестор Соса, директор на изследователски институт в Панама
"
Ако пуснете във въздуха генетично променени комари в продължение на шест месеца, тогава комарите, които пренасят денга и Зика почти ще изчезнат".

Канада забрани на хора, които са пътували извън страната, Съединените щати и Европа да даряват кръв до 21 дни след връщането си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основателят на скандално известния сайт Уикилийкс може да се предаде на властите
Основателят на скандално известния сайт Уикилийкс може да се предаде на властите
Глобална конференция за Сирия в Лондон
Глобална конференция за Сирия в Лондон