НОВИНИ

Международните реакции за събитията в Турция

Турският парламент ще се събере днес на извънредно заседание след опита за преврат. Премиерът Бинали Йълдъръм свиква заседание за 14 часа. Вижте международните отзиви за случилото се.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:45, 16.07.2016
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Светът следи напрегнато развитието на ситуацията в Турция, но се въздържа от остри коментари. Първите реакции за събитията в Турция дойдоха от Съединените щати. Барак Обама и държавният секретар Джон Кери са обсъдили ситуацията и Вашингтон се обяви твърдо за зачитането на "демократично избраното" правителство на Турция. Кери, който е на посещение в Москва беше лаконичен в коментара си.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ
Не мисля, че е уместно да кажем нещо повече от това, че сме уведомени за ситуацията. Към този момент не разполагам с повече подробности. Надявам се в Турция да се установят мир и стабилност.

От Кремъл заявиха, че сигурността на руските граждани, намиращи се на турска територия, е приоритет за Москва.

Сергей Лавров, външен министър на Русия
Разбира се, твърдо се обявяваме против всякакви форми на кръвопролитие. Насилието трябва да бъде избегнато на всяка цена. Всеки проблем трябва да търси своето решение по законен начин.

Първият коментар от Брюксел дойде от председателя на Европейския съвет - Доналд Туск, който съобщи, че е обсъдил събитията в Турция с лидерите на държавите -членки и призова и за бързо връщане към конституционния ред в страната.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет
Турция е ключов партньор на ЕС и ние твърдо подкрепяме демократично избраното правителство, институциите и законите на страната. Надяваме се обстановката там да се нормализира възможно най-скоро. Драматичните събития, които потресоха целия свят - атентатът в Ница, опитът за преврат - всичко това подчертава острата нужда от това да бъдем единни срещу насилниците.

Сходна е позицията и на Федерика Могерини, която написа кратко съобщение в Туитър.

Федерика Могерини
Външните министри от ЕС са единни в мнението си, че демократичните ценности трябва да бъдат зачитани, а насилието трябва да бъде избягвано на всяка цена.

Именно социалната мрежа Туитър се оказа и предпочитаното място за коментари от света. Новоназначения британски външен министър - Борис Джонсън написа, че е разговарял с турския си колега Чавушоглу и че е силно притеснен от напрежението в Турция.

ООН призова за край на насилието а генералният секретар на НАТО - Йенсв Столтенберг нарече Анкара "ценен партньор на Алианса".

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО
Разговарях с турския външен министър. Призовавам всички граждани на страната да проявят уважение към демократичните ценности и да спазват закона.

Реакции имаше и на другия полюс-новината, че турската армия е поела властта, стана повод за бурна радост в сирийската столица Дамаск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отваря нов паркинг в центъра на Русе
Отваря нов паркинг в центъра на Русе
Ислямска държава пое отговорност за атентата в Ница
"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Ница