НОВИНИ

Мюсюлманският свят днес отбелязва Рамазан байрам

Мюсюлманският свят днес отбелязва Рамазан байрам - един от най-важните празници заедно с Курбан байрам. С празнична трапеза приключват постите в свещения за исляма месец. Преди това обаче вярващите отправят молитва. Днес рано сутринта стотици изпълниха Хасковската Чарши джамия.

bnt avatar logo
от Пламена Политова
12:18, 05.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Хасковската джамия днес се оказа тясна, за да побере всички вярващи, дошли за сутришната молитва. Затова някои коленичиха на тротоара отвън:

След свещената молитва, в хасковското село Сърница с тъпан бе оповестено началото на тридневния празник Рамазан байрам:

Местните разказват, че тъпанът биел през целия месец, по време на постите, като започвал в 2:30 часа през нощта... Тогава мюсюлманите могат да се хранят и завършвал в 3:20 ч, когато вярващите трябва да спрат да се хранят до следващата нощ:

Кадир Шабан - ходжа в с. Сърница
Хората трябва редовно да са най-културни, най-уважавани, един на друг трябва да се уважават. Ако има някои разделени семейства да се съберат на едно. Който дето са се скарали с комшиите и другите..всички трябва да се помирят на в днескашния ден.

С днешния празник приключват едномесечните пости. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, слабите и болните. На този ден младите искат прошка от по-възрастните. Прошка поиска и внучето на баба Силвер и дядо Кадир от село Сърница:

Силвер и Кадир са женени от 49 години. Имат двама сина, една дъщеря и шест внучета. Тази вечер всички ще се съберат около масата, за да отпразнуват заедно празника Рамазан байрам. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Алкохол през целия месец, както и в следващите три дни не се пие. Празникът е известен още и като Шекер байрам, защото се раздават се баклава, локум и бонбони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Фалуджа следите от Ислямска държава постепенно изчезват
Във Фалуджа следите от "Ислямска държава" постепенно изчезват
Лекари и сдружения в Пловдив - против тестове за наркотици
Лекари и сдружения в Пловдив - против тестове за наркотици