НОВИНИ

НА ЖИВО: Мониторинговият доклад на ЕК за България

В Министерския съвет беше представен мониторинговият доклад на ЕК за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Докладът беше представен от министъра на правосъдието Екатерина Захариева, вицепремиера Меглена Кунева, вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и вицепремиера Томислав Дончев.Гледахте пресконференцията НА ЖИВО по БНТ 1 и на сайта news.bnt.bg.Излъчването приключи.

живо мониторинговият доклад българия
bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 27.01.2016
Чете се за: 02:11 мин.
У нас

Докладът е обективен, но са показани и ясни сигнали, че трябват допълнителни стъпки, така определи доклада вицепремиерът Миглена Кунева. 2016 година е отбелязана като тест в борбата с корупцията.

"Мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате резултати и още по-целенасочени действия", така "преведе" констатациите на доклада г-жа Кунева.

;

Екатерина Захариева, министър на правосъдието: в петък ще представим план за действие. Има позитивни неща, които са отчетени, но това което се чете, е "нека тези стратегии не остават на хартия". В доклада освен позитивните неща има и много критики. Ние воля имаме и работим по тези въпроси. От правителството зависи да внесе по-ясни процедури в ЗСВ.

Работата по пътната карта за електронно правосъдие е другият приоритет, който ще се усети в обществото, смята Захариева.

;

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: по отношение на борбата с корупцията тук бележките са много по-малко на брой за разлика от предишните доклади. Днес има по-малко организирана престъпна дейност от преди няколко години.

;

Вицепремиерът Миглена Кунева за борбата с корупцията: отчита се като положителен ефект изготвянето на стратегия за борба с корупцията, както и анализът на съществуващото антикорупционно законодателство. ЕК е обърнала специално внимание н адебата за т.нар. "анонимни сигнали".

България трябва да постигне резултати и по борбата с корупцията по високите етажи на властта и да има присъди, каза още вицепремиерът Кунева.

Всичко записано като препоръки, може да бъде изпълнено, смята тя и подчерта - трябва да създадем национална система за борба с корупцията във властта.

;

Вицепремиерът Томислав Дончев: докладът не ни казва нито едно нещо което не знаем. С тази разлика, че ако е казано в България е оспорвано, ако го каже в документ ЕК - тогава е безспорен.

;

След направените изявления участиците в пресконференцията отговориха на въпроси на журналисти

В отговор на въпрос както трябва да се направи през следващата една година във вътрешното министерство Румяна Бъчварова каза, че трябва по-бързо да се приемат промените в Закона за МВР. Специално за ГДБОП - създаване и гарантиране на по-добри възможности за работа. След приемане на закона да започне да се прилага системата за интегритета на служителите в МВР, системата за обучение и новата организация на труда.

Миглена Кунева: Най-напред - антикорупционния закон. Той е готов, текат обсъждания. Някои акценти - говорим, за основателни и неоснователни сигнали; проверка за интегритета на служителите в органа; ще забраним даренията в органа. През първата половина на февруари този закон ще бъде внесен в парламента. Законът е за корупция по високите етажи, но нито един от другите елементи не е за подценяване, подчерта вицепремиерът. "Не смятам, че има нещо, което не можем да свършим. Всичко е възможно да бъде направено, но трябва да имаме оптимизма на правещите хора, а не само да отлагаме и да си намираме пречки защо едно нещо не може да стане", смята вицепремиерът. Миглена Кунева каза, че е важно взаимодействието между властите.

Неудовлетворението идва от това, че няма резултати, а ние всички работим да има резултати, смята Румяна Бъчварова. Взаимодействието между институциите е ключово, смята и Екатерина Захариева.

Има информация за предстоящи протести, потвърди вътрешният министър в отговор на въпрос. Следим от вчера този процес защото организирането му е от хора, които нямат ясно политическо представителство, каза Румяна Бъчварова. Тя каза, че МВР работи за осигуряване на реда без да се пречи на свободата на изразяване. Румяна Бъчварова коментира и думите на премиера Борисов за мафията, казани на днешното заседание на правителството. Основният смисъл идваше от усилията да ограничим контрабандата и всички които стоят зад тази контрабанда и ощетяват бюджета, резултатите се впечатляващи, усилията ни дават резултат, каза министърът на вътрешните работи.

На въпрос, смята ли че е необходима оставката на ВСС правосъдният министър Екатерина Захариева каза: Истината е че една голяма част от критиките и препоръките в доклада са към ВСС. Със сигурност ВСС трябва да се вземе здраво в ръце. Оставката е морален акт...Нашите призиви, и моят лично, е за конструктивна работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха цепенето на дърва в блоковете
Забраниха цепенето на дърва в блоковете
Община Варна събира стари дългове
Община Варна събира стари дългове