НОВИНИ

Турският премиер: Организаторите на това деяние вече са в ръцете на правосъдието

Турският премиер Бинали Йълдъръм даде извънредна пресконференция по повод опита за преврат в Турция. Той благодари на всички, които са предотвратили този акт и заяви, че организаторите и изпълнителите на това деяние вече са в ръцете на турското правосъдие и ще си получат заслуженото. Към момента са задържани 2839 военни на различни постове - войници и офицери, има и висши офицери. За съжаление има и жертви - 161 цивилни са убити, а 1440 ранени.

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 16.07.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че паралелна организация се е опитала да направи опит за преврат. Той благодари на всички, които са предотвратили този акт.

"Този акт показа едно нещо и то е, че турският народ показа колко е силен и колко е важна демокрацията за нашата държава. Гражданите, които спряха танковете с турските знамена и загиналите, нашият народ няма да забрави", каза Йълдъръм и отново им благодари.

Организаторите и изпълнителите на това деяние вече са в ръцете на турското правосъдие и ще си получат заслуженото, допълни премиерът.

"Никой не може да си играе с волята на този голям народ. Никой не трябва да се заиграва със свободата и демокрацията на народа. Ние виждаме, че народът вече се върна към нормалния си живот. Те тръгнаха срещу народа със самолети, бомби и танкове на държавата. Тези, които откриха огън срещу народа, са по-долни от терористите от ПКК. Нашият народ успя да се спаси от една голяма беда", добави Йълдъръм.

Премиерът благодари на пресата, на народа за техния патриотизъм.

"Така ние приключихме първата фаза и продължаваме да действаме. Ние ще направим каквото трябва, за да може турската държава да не се излага пред света", каза Йълдъръм.

Предотвратихме опита за преврат, но за съжаление има загинали. 161 цивилни са убити, а 1440 ранените. Към момента са задържани 2839 военни на различни постове - войници и офицери, има и висши офицери.

Йълдъръм призова хората да излязат по улиците със знамена и нарече днешния ден "празник на турската демокрация".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция все още има напрежение заради случващото се в Турция
В Гърция все още има напрежение заради случващото се в Турция
Ердоган ще излезе по-силен, но и два пъти по-агресивен, смята Мехмет Юмер
Ердоган ще излезе по-силен, но и два пъти по-агресивен, смята Мехмет Юмер