НОВИНИ

Над 8 милиона във Венецуела дадоха нови правомощия на правителството

Венецуелските изборни власти съобщиха, че през вчерашния ден над 8 милиона души са гласували за свикването на конституционно събрание, практически осигурявайки по този начин неограничени правомощия на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела на президента Николас Мадуро - над два пъти повече в сравнение с оценките на независими експерти и опозиционни водачи, които посрещнаха съобщените данни с възмущение , но и с насмешка.

bnt avatar logo
от БТА
14:42, 31.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Малко преди полунощ председателят на централната избирателна комисия Тибисай Лусена обяви, че избирателната активност възлиза на 41,53 процента или 8 089 320 души. Представители на опозицията изразиха убеденост, че гласувалите са между 2 и 3 млн., а според анализ на уважаван независим източник те са били 3,6 млн.

Традиционно данните на комисията се приемат за достоверни и като цяло са точни, но това, че изнесените вчера числа бяха посрещнати с такива иронични подмятания изглежда показва, че със сигурност поляризацията и политическият конфликт, които са обхванали страната, ще ескалират.

"Народът се произнесе в полза на конституционното събрание", заяви Мадуро по националната телевизия. "Над 8 милиона - и то на фона на заплахи... в момент когато империализмът ни предизвиква да докажем, че сме достойни за кръвта на освободителите, която тече във вените на мъжете, жените, децата и младите хора."

В столицата изглежда много хора не отидоха до урните в израз на протест срещу изборите. Венецуелската главна прокуратура съобщи, че при нови сблъсъци между протестиращи и полиция са загинали десет души. Откакто през април започнаха демонстрациите, смъртните случаи са най-малко 125, а ранените са близо 2000. Седем служители на полицията пострадаха при взрив, докато преминаваха с автомобила си покрай купчини смет, използвани като барикада на улица в един от бастионите на опозицията в Източен Каракас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джапанките може и да вредят на здравето
Джапанките може и да вредят на здравето
Заради Суджукгейт: Повдигнаха обвинения на бившия депутат Живко Мартинов
Заради "Суджукгейт": Повдигнаха обвинения на бившия депутат Живко Мартинов