НОВИНИ

Напрежението между Сърбия и Косово ескалира след въведените мита

Напрежението между Косово и Сърбия е за пореден път опасно близо до точката на кипене. Сръбското население на северните косовски общини протестира срещу въвеждането на 100-процентови мита за вноса на стоки от Сърбия. А властите в Прищина избраха точно този момент, за да изпратят спецчасти на косовската полиция в северната част на Косовска Митровица, за да арестуват заподозрени в убийството преди 10 месеца на опозиционния политик Оливер Иванович. Как реагираха в Северно Косово и Белград, и каква е ситуацията в момента - международният редактор Милен Атанасов следи обстановката.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:25, 23.11.2018
Чете се за: 00:22 мин.
По света

"Имаме право на хляб", "Нямаме лекарства", "ЕС, отворете очите си!" - това бяха част от лозунгите върху плакатите на протестиращите граждани.

През последните дни хората в Северно Косово са подложени на сериозен натиск заради стопроцентовите мита върху стоките, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина. На този фон косовските спецсчасти предприеха арести и четирима сърби бяха задържани за убийството преди 10 месеца на опозиционния политик Оливер Иванович.

От свия страна президентът на Сърбия Александър Вучич обвини силите на НАТОв Косово в умишлено заблуждаване на обеществеността.

Отвсякъде се чуват призиви да не се стига до насилие, но как ще се развият събитията - БНТ продължава да следи ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от Балканите се срещнаха в Солун
Външните министри от Балканите се срещнаха в Солун
Стрелба в търговски център в Алабама по време на черния петък
Стрелба в търговски център в Алабама по време на "черния петък"