Неформален съвет на военните министри се проведе в София

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че срещата ЕС-Западни Балкани на 17 май в София е много важна и ще е много успешна. На неформалната среща на военните министри премиерът Бойко Борисов очерта европейския път на Западните Балкани като единственият гарант за мир в региона.Военните министри се договориха за втора вълна модернизационни проекти за европейските армии в рамките на ПЕСКО - многомилиардна инициатива, смятана за първа стъпка към създаването на общ Европейски отбранителен съюз.

Александър Марков
от Александър Марков
20:03, 05.05.2018
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Премиерът Бойко Борисов призова за ясен план за въоръженията в Европа

Мирът за Западните Балкани е страница, която изобщо не е затворена, заяви премиерът Бойко Борисов пред министрите на отбраната на Европейския съюз. И благодари на всички, подкрепили България, да постави темата в дневния ред на НАТО и ЕС.

Бойко Борисов, министър-председател: На Балканите темата "мир" е най-свещеното нещо, за което ние се борим, защото тук най-много от навсякъде има войни. И то само преди няколко - 10-ина години.

Борисов заяви, че Европейският отбранителен фонд и общите пари за отбрана не са всичко, което можем да постигнем в сферата на общата сигурност.

;

Според премиера Бойко Борисов, ЕС трябва да изработи ясен план - коя държава какъв тип въоръжение да развива в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество и проектите за общоевропейска отбрана.

Премиерът подчерта, че изискваните от НАТО 2% от БВП за отбрана, отделяни от страните-членки, са огромна сума.

Бойко Борисов, министър-председател: И годишно сигурно, ако погледнем бюджета на ЕС, не на ЕК, а като БВП на всички държави, ще излезе накрая трилиони за въоръжения. Не считам, че е нужно всяка държава да купува от щанда на килограм, както казваме ние.

Премиерът призова и за нормализиране на политическия диалог с Турция, иначе рисковете на Балканите щели да станат огромни.

Бойко Борисов, министър-председател: Винаги сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция, но в същото време това е най-силната военна машина в Южния фланг на НАТО.
;

Федерика Могерини: „Срещата ЕС-Западни Балкани ще е много успешна“

Според Върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, срещата на 17 май ще покаже, че ЕС и Западните Балкани споделят не само обща география, но и общи цели.

Федерика Могерини, Върховен представител по външната политика и сигурност - ЕС: Според мен, тази среща ще бъде и важна, и успешна. Тя няма да бъде среща за обсъждане разширяването на ЕС, но фактът, че Западните Балкани са част от Европа и имат своя европейски път, ще е основна тема.
;

В София военните министри на ЕС се договориха за втора вълна проекти за модернизация на армиите, след като първите 17 проекта в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество - отбранителната инициатива на ЕС, вече се изпълняват.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: България е декларирала своите позиции, които са в унисон с това, което е мнението и на нашите партньори.

България участва в три проекта в ПЕСКО: за развитие на системите за морско наблюдение, за изграждането на мрежа от логистични хъбове и в проекта за свободно преминаване на съюзни войски.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приключиха последните тренировки преди парада за Деня на храбростта 6-и май
Приключиха последните тренировки преди парада за Деня на храбростта 6-и май
Броят на доброволците у нас се увеличава
Броят на доброволците у нас се увеличава