САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Неформална среща на екоминистрите от ЕС в НДК

Неформален съвет на екоминистрите от ЕС в НДК днес и утре, като част от българското европредседателство. Министърът на околната среда Нено Димов заяви, че е настъпил моментът за реални действия и резултати за подобряване на качеството на въздуха. Двете основни теми, които бяха във фокуса на вниманието днес, са мерките за подобряване качеството на въздуха и за по-добро управление на сектора.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:30, 10.04.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Над две трети от държавите от ЕС, включително и България, имат проблем с мръсния въздух, отбеляза министър Нено Димов. Смята, че мерките за подобряване качеството на въздуха не са еднакви за всички страни и това прави предизвикателството още по-голямо. Доволен е, че именно Българското председателство повдига въпроса за чистотата на атмосферния въздух.

Нено Димов - министър на околната среда и водите - Ако кажем, че това е екологичен проблем, ще бъдем крайно неизчерпателни. Това е икономически, социален, географски проблем.

Според него четири са нивата за решаване на проблемите с чистотата на въздуха - Европейската комисия, държавата, общините и хората .

Нено Димов - министър на околната среда и водите -Не случайно говорихме, че промяната, която трябва да се случи за трайно решаване на проблема, е промяна в нашия начин на живот, нашия начин на мислене.

Европейската комисия вече прави много за подобряване на качеството на въздуха, каза еврокомисарят по околна среда Кармену Вела. Подчерта, че Комисията подкрепя държавите за изпълнение на стандартите чрез дискусии, техническа помощ и финансова подкрепа. Според него трябва да се предприемат и мерки за ограничаване на търговията с автомобили - втора ръка, които замърсяват въздуха .

Кармену Вела - еврокомисар по околна среда, морско дело и рибарство -Ясно е, че това е огромен проблем не само за екологията, а голям сoциален проблем. Има около 400 хил. случая на преждевременна смърт, които се дължат на лошо качество на въздуха. Освен преждевременната смърт, да посочим фактът, че има огромен брой хронични заболявания.

В рамките на неформалния съвет беше подписано споразумение за новия програмен период по финансовия механизъм на Европейското икономчическо пространство между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Новата програма по околната среда за изменение на климата си поставя за цел чрез предоставения финансов ресурс от 30,5 млн лева да изпълни мерки по прилагане на важни политики в областта на управеление на отпадъци и адаптацията към климатичните промени.

Според министър Димов по-доброто управление на сектора може да се постигне чрез лесноприложимо законодателство с работещи механизми за мониторинг и оценка.

Малко преди да приключи днешната среща активисти от организацията "Спаси Пирин" организираха протест пред НДК.Те настояват за оттегляне на правителственото решение за промяна на устройствения план на Национален парк"Пирин". Изпратили са писмо до всички европейски институции с искане да бъде отменено решението. По-рано днес еврокомисар Вела коментира темата.

Кармену Вела - еврокомисар по околна среда, морско дело и рибарство Еврокомисията не е открила нарушаване на европейското законодателство по случая с Национален парк "Пирин", но ще продължи да следи темата отблизо. Комисията не участва в плановете за застрояване на такива зони. Това е в компетенцията на държавите членки.

В началото на неформалната среща пред НДК имаше и друга проява - активисти на фондация "Биоразнообразие" организираха демонстрация под мотото "Да спасим нашите морета" и връчиха петиция с исканията си. Акцията е във връзка със срока, поставен от европейски документи, за ограничаване на прекомерния улов на риба до 2020.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предстои протест на хората с увреждания, наредбата за ТЕЛК  се отлага
Предстои протест на хората с увреждания, наредбата за ТЕЛК се отлага
Петима българи са разследвани в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия
Петима българи са разследвани в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия