НОВИНИ

Нов нюанс в скандала на германския комик Бьомерман и Ердоган

Безвизовият режим с Турция не се приема еднозначно. Появиха се коментари, че "сделката" с Ердоган е "мръсна", защото един диктатор получава награда заради това, че опазва Европа от бежанците. В Германия турският президент беше подложен на много остри критики и дори пиперливи сатири. Един от техните автори, Ян Бьомерман, даде първото си интервю след скандала около неговото тъй наречено „опозоряващо стихотворение". Сатирикът и турският президент се сблъскаха в полето на свободата на словото. Вижте коментара на Александър Андреев от Дойче Веле.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
17:26, 04.05.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Коментар на Александър Андреев, Дойче веле:

Според мен Ердоган - за да използвам една хубава турска дума - сигурно вече е станал пишман, че тръгна да се разправя с германските медии на терена на свободата на словото. Защото върху главата му се изсипаха още подигравки и карикатури, а в Ибей се харчат дори сатирични куклички, които го осмиват по доста вулгарен начин. Да припомня предисторията. В едно своето телевизионно предаване сатирикът Ян Бьомерман пусна колаж, в който влизаше и това тъй наречено стихотворение. То си беше по замисъл много лошо и провокативно, вулгарно и доста глуповато - тъкмо с цел да опипа границите на свободата на словото. Турското правителство поиска от кабинета в Берлин да одобри наказателен иск срещу Бьомерман въз основа на един остарял текст от Наказателния кодекс за обида на държавен глава. Канцлерката Ангела Меркел първоначално - и с основание според мен - каза, че стихотворението е писано "с умисъл да зесегне Ердоган". После обаче съжали за това свое изказване, което създавало погрешното впечатление, че не защитава свободата на словото и на печата. Германското правителство допусна иска на Анкара (това е една странна процедура, срещу която и срещу целия параграф вече се надигна вълна от негодувание), а Ердоган освен това внесе срещу Бьомерман и частна тъжба за обида. Сега Бьомерман за пръв път отново си отвори устата. В едно интервю за седмичника „Ди Цайт", което днес е топ-тема в Германия, той критикува Меркел и казва: „Вместо да защити свободата на словото, тя направо ме разфасова и ме сервира заедно с чая на един психично болен деспот."

В обобщение: Германия и Европа не бива да си плюят в лицето с двойни стандарти и лицемерие. Това смята общественото мнение, това пишат и много медии. Но реалната политика очевидно е нещо друго, както показва сделката с Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 6 май работим за държавата, после - за себе си
До 6 май работим за държавата, после - за себе си
Калфин: Не национализираме пенсионните фондове
Калфин: Не национализираме пенсионните фондове