САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Новите машини за гласуване са доставени в София

Всички 3300 машини за предстоящите европейски избори вече са доставени в София и ще останат на склад до 24 май, когато ще потеглят към точки в цялата страна. Те са произведени тази година в Тайван специално за вота в България и са с напълно актуализиран софтуер.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:16, 16.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Стефан Митков, "Сиела Норма" АД: Аз мога да гласувам или всеки един от вас за не повече от 10 секунди.

Стъпките за вота с машина: Първо - заявяваме, че искаме да гласуваме по този начин. Второ: получаваме една от общо три оборотни смарткарти. Защо три - заради сигурността на вота. Те ще се редуват при гласуването на различните избиратели.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Един път гласувано с картата, тя не позволява дори и самият избирател отново да упражни своето право на глас, което е гаранция, че не може да има по никакъв начин злоупотреба.

Всички хора ще се справят с машинното гласуване, убедени са от компанията, осигурила машините.

Стефан Митков, "Сиела Норма" АД: Машината за гласуване и работата с нея е по-лесна от работата с банкомат. Може дори да се сравни, че е по-лесна от работата с вендинг-машина. Всеки получава или заплата, или пенсия, или социални помощи по банков път, тоест чрез банкомат. Така, че мисля, че е абсолютно невъзможно човек да се обърка. Имайте предвид нещо друго - машината е така направена, че тя ви води в целия процес.
;

Машините са надеждни, уверяват ни от фирмата-доставчик.

Веселин Тодоров, "Сиела Норма" АД: Едва ли има българин, който да се закълне, че изборите в България са 100 % честни. От друга страна, обаче, едва ли лесно ще намерите доказателства за изборни нарушения и престъпления, които да са толкова мащабни, че да са повлияли на крайните изборни резултати.

След изборите ще има и последващи проверки за оптимизиране на машинното гласуване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей се съгласи да състави график за избирането на нов премиер
Тереза Мей се съгласи да състави график за избирането на нов премиер
Отлагат въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили с три месеца
Отлагат въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили с три месеца