НОВИНИ

Няма оцелели след катастрофата на руския военен самолет

Руски военен самолет с 92-ма души на борда се разби в Черно море след излитане от Сочи на път за Сирия. Оцелели не са открити. Досега са извадени десет тела. Следствието разглежда всички възможни версии за причините, включително терористично нападение. В машината Ту-154 са пътували артисти от армейския музикален ансамбъл Александров, който е трябвало да изнесе новогодишен концерт в руската база в Латакия. На борда са били и журналисти от три телевизионни канала. Утре в Русия е обявен ден на национален траур.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:05, 25.12.2016
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Самолетът изчезнал две минути след излитането си от Сочи, където е спрял за презареждане на път от Москва към сирийската провинция Латакия. Аудиозапис на последния разговор на пилотите с кулата не показва, че екипажът е имал някакви проблеми. Гласовете в кабината остават спокойни до изчезването на машината. Времето в района е било благоприятно.

Катастрофиралият самолет е бил ремонтиран през декември 2014-а, а в кабината е управлявал опитен пилот. Руската армия започна мащабна издирвателно-спасителна операция, открити са няколко тела и отломки. По крайбрежието ще бъдe разположено осветление, за да може операцията да продължи и през нощта. Първите роднини на загинали вече са в Сочи, те ще бъдат настанени в санаториум на руската армия.

Ген. Игор Конашенков - говорител на МО на Русия: Районът на катастрофата е установен. Оцелели не са открити. На километър и половина от Сочи на дълбочина 70 метра са намерени фрагменти от корпуса на самолета. В операцията са включени четири кораба, четири хеликоптера, един самолет и дронове. Допълнително към района на катастрофата са изпратени шест кораба от Черноморския флот, дистанционно управляеми дълбоководни апарати и 63 водолази. Още 50 водолази ще бъдат прехвърлени от други флоти.

Президентът Путин е възложил на премиера Медведев да сформира и оглави специална правителствена комисия по разследване на авиокатастрофата.

Владимир Путин - президент на Русия: Ще бъде проведено внимателно разследване на причините за катастрофата, ще направим всичко за оказване подкрепа на семействата на загиналите. Утре в Русия ще бъде обявен общонационален траур.

На борда е имало девет журналисти, осем военни, двама цивилни служители и осем -членен екипаж. 64 от загиналите са от световноизвестния военен ансамбъл Александров, включително неговия ръководител Валерий Халилов.

Ансамбълът е основан през 1928-ма година и носи името на първия си диригент, който е и автор на музиката на съветския химн. През Втората световна война изнася над 1500 концерта в зоните на сражения и в болници. Сега в състава му влизат 200 души, а репертоарът включва над две хиляди произведения, сред тях народни песни и танци, класика, кавъри на поп и рок хитове. Гастролирал е пред милиони зрители по света.

Телевизия Раи припомни днес една от паметните му изяви - през 2004 година в Рим по случай 26 години от възкачването на папа Йоан Павел втори на Светия престол.

Миналата година ансамбълът беше и в България като част от турнето му по случай 70-тата годишнина от победата над фашизма.

В самолета е била и популярната в Русия като филантроп Елизавета Глинка, наричана още "Доктор Лиза", Тя е първият носител на Руската държавна награда за постижения в областта на човешките права.

Самолетът Ту-154 влиза в експлоатация през 1972-ра и претърпява съществена модернизация през 1986-та. С него има общо 39 фатални инциденти, предимно заради лошо време и грешки на наземния контрол. Аерофлот го изтегли от употреба през 2010. В света продължават да летят около 50 от тези машини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Добрич произвеждат български стъклени играчки за елха
В Добрич произвеждат български стъклени играчки за елха
В Хитрино християни и мюсюлмани посрещнаха заедно Коледа
В Хитрино християни и мюсюлмани посрещнаха заедно Коледа