НОВИНИ

Няма пробив на преговорите за Украйна между страните от "нормандската четворка"

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че не е постигнат пробив на днешните преговори по мирния процес в Източна Украйна, тъй като външните министри на страните от "нормандската четворка" (Украйна, Русия, Франция и Германия) не са успели да се договорят по пътна карта, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:11, 29.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
пробив преговорите украйна страните нормандската четворка

На отделна пресконференция украинският външен министър Павло Климкин заяви, че Русия не е приела никой от ключовите приоритети, обсъдени в преговорите. Той добави, че Киев и Москва имат фундаментални разногласия как да изглежда пътната карта към постигането на мир.

"Минските споразумения буксуват, дори не може да се съгласува последователността на стъпките по отношение на сигурността и политическите реформи", заяви Сергей Лавров.

"Днешните преговори бяха много трудни", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той все пак заяви, че е оптимист за изтеглянето на силите от фронтовата линия и размяната на "значителен брой пленници" до края на годината.

Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви, че остава да се свърши огромна работа по процеса на прекратяване на огъня в Източна Украйна. Той отбеляза, че диалогът е труден, но не е прекъснат, предаде Ройтерс.

Щайнмайер каза, че Международният Червен кръст може да помогне за размяната на пленници, но добави, че страните все още са далеч от политическо споразумение, което да създаде условията за произвеждане на местни избори в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей се обади на Доналд Тръмп
Тереза Мей се обади на Доналд Тръмп
Новата книга на репортера ни Стоил Рошкев разказва с хумор за прехода
Новата книга на репортера ни Стоил Рошкев разказва с хумор за прехода