НОВИНИ

Обилни снеговалежи и рекордно ниски температури в Европа

Обилни снеговалежи и рекордно ниски температури и в други части на Европа. Лошото време стана причина за нарушения на трафика, на места е обявено и извънредно положение.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Димитър Баларев
15:19, 10.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света
Австрия

Силните валежи от сняг в части от Австрия продължават. Много райони там остават откъснати от света. В страната е в сила предупреждение за лавинна опасност. 16-годишно момче е било затрупано в курорта Санк Антон ам Арлберг, с което жертвите на лошото време през изминалата седмица станаха най-малко 15.

Германия

Обилните снеговалежи станаха причина за спирането на движението по няколко жп линии в Алпите. Автомобили и камиони останаха блокирани с часове на автомагистрала в Югозападна Германия. Бедстващите шофьори са получили храна и одеяла. В градчето Берхтесгаден в Южна Бавария е обявено извънредно положение.

Франц Расп, кмет на Берхтесгаден: Очакваме да натрупа още поне половин метър сняг. Покривите на къщите вече едва издържат на обилната покривка. Надяваме се армията да ни съдейства с почистването.
- От години не съм виждала толкова много сняг. Предполагам, че заради климатичните промени имаме ту зими без никакъв сняг, ту много топли.

Очаква се в Германия обстановката да остане тежка поне до края на седмицата.

;
Полша

Екстремно ниски температури и поледици в Полша. Очаква се градусите да паднат до 20 под нулата. В 5 области е издадено предупреждение за сняг, поледици и опасност от лавини.

Турция

Отменени полети и транспортен хаос в Истанбул и други турски градове. Не работят и фериботите. Училищата в Бурса днес останаха затворени, очаква се и утре в части на страната децата да си останат вкъщи. На места служителите в държавния сектор са получили нареждане да не идват на работа днес.

Италия

Мощна снежна буря удари югоизточните части на Италия. В град Потенца и района край него всички училища са затворени. Повече от седмица спирането на тока и затрупаните пътища са ежедневие за жителите на засегнатите италиански региони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов буферен паркинг ще заработи от август на метростанция Васил Левски
Нов буферен паркинг ще заработи от август на метростанция "Васил Левски"
​Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ
​Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ