НОВИНИ

Обвинения между САЩ и Русия по въпроса за Сирия

Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия, завърши без решение за конкретни действия в размирната страна. Вместо това заседанието се превърна в арена на обвинения между руските и американските представители в международната институция.

Георги Петров
от Георги Петров
06:27, 26.09.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света

По време на извънредната среща представителите на Съединените щати, Обединеното кралство и Франция влязоха в открит конфликт с този на Русия. Трите западни сили обвиниха Москва, че подкрепя новия офанзивен план на своя съюзник - сирийският президент Башар Асад, която е най-смъртоносната в продължаващата пет години и половина гражданска война. Когато сирийският посланик Башар Джафари бе повикан да говори, посланиците на Щатите, Великобритания и Франция излязоха от залата в знак на протест.

Американската представителка в Съвета за сигурност Саманта Пауър определи руските действия в размирна страна като "варварски".

Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в СС НА ООН: "Русия и Асад са извършили над 150 въздушни удара за последните 72 часа, убили са поне 139 души, ранили са още стотици и са опустошили велик близкоизточен град. Това са хора, които страдат през цели пет години и половина война. И все пак те наричат въздушните атаки "безпрецедентни" в количество и качество."

Руският представител Виталий Чуркин на свой ред обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня от 9 септември, и западните сили в това, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от "терористични" групи. Чуркин заяви още, че постигането на мир в Сирия към този момент е "почти невъзможна задача".

Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в СС НА ООН: "В резултат на невниманието на американската страна стотици въоръжение групи получават боеприпаси, територията на страната се бомбардира произволно и мирът е почти непостижим сега."

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура призова всички заседеаващи да намерят изход от положението в името на общото благо.

Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия: "Все още вярвам, че можем да обърнем хода на събитията. Доказвали сме го неколкократно преди."

Към това мнение се присъедини и постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр, който добави, че незабавното прилагане на споразумението за спиране на огъня, изготвено от Щатите и Русия, "е единствената надежда" в ситуацията.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня от 9 септември. Той също така обвини западната коалиция, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от "терористични" групи, включително Джебхат Фатах аш Шам (бившия клон на Ал Каида в Сирия, който до скоро се наричаше Джебхат ан Нусра).

"Постигането на мир е почти невъзможна задача сега", каза Чуркин. Той заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия все още иска прекратяване на огъня и подновяване на преговорите между страните в сирийския конфликт.
Постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр каза, че незабавното прилагане на споразумението за спиране на огъня, изготвено от САЩ и Русия, "е нашата единствена надежда".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
99,8% са подкрепили запазването на Деня на Република Сръбска
99,8% са подкрепили запазването на Деня на Република Сръбска
​Предстои пети вот за избор на генерален секретар на ООН
​Предстои пети вот за избор на генерален секретар на ООН