НОВИНИ

ООН: "Ислямска държава" остава повод за притеснение

Доклад за заплахата, която "Ислямска държава" представлява за международния мир и сигурност, представи в ООН генералният секретар Бан Ки Мун. Според доклада опасността остава и придобива нови аспекти.

bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 07.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

В документа се извежда твърдението, че независимо от действията на коалиционните сили, в резултат на които групировката понесе сериозни поражения и разпространението ѝ на нови територии бе спряно, "Ислямска Държава" и до момента не е отслабена окончателно в стратегически план.

Според доклада, терористичните атентати в Русия, Египет, Франция, Германия, Съединените щати, Бангладеш, Индонезия и други страни, показват, че групировката преминава към други тактики. Документът също така алармира за опасността координираните от джихадистката групировка международни атаки да зачестят. Според Световната организация, атентатите в Париж през ноември 2015 и Брюксел през март показват способността на ислямистите да осъществяват комплексни терористични атаки в няколко етапа.

Същевременно американски изтребители бомбардираха 16 обекта на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Това стана в рамките на четвъртия ден от ударите със самолети, които излитат от самолетоносач от Средиземно море, които отвориха нов фронт за военно-въздушната кампания на Съединените щати срещу групировката. За момента не са известни детайли за това какви са поразените и унищожени цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тропическата буря Колин се очаква да удари три американски щата
Тропическата буря "Колин" се очаква да удари три американски щата
Загинали и изчезнали след наводненията в Австралия
Загинали и изчезнали след наводненията в Австралия