НОВИНИ

Осъдиха операторката, спънала бежанци в Унгария

Унгарската операторка, която беше заснета как спъва тичащи бежанци в разгара на мигрантската криза в Европа преди година и половина, беше призната за виновна от съда в град Сегет. Присъдата е три години пробация. Тя обяви, че ще обжалва.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:50, 13.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Тези кадри обиколиха света в началото на септември 2015. В пика на мигрантската вълна към Европа, бежанци, пресичащи така наречения Балкански маршрут, се придвижват към Германия. Операторката Петра Ласло е изпратена на сръбско-унгарската граница, при село Рьоске. Докато снима, група мигранти разкъсва полицейски кордон и се втурва през границата.

"Обвиняемата рита силно мъж, след което рита и малко момиче, което тича", каза прокурорът.

Операторката твърди, че се изплашила, когато видяла тълпата да се втурва заплашително към нея.

"Тук опасността е предизвикана от тълпа, която действа незаконно и тя е в правото си да опита да я спре", обясни адвокатът на обвиняемата.

Според съда обаче действията не са акт на самозащита, както твърди Петра Ласло и не отговарят на социалните норми, затова и тя беше призната за виновна и осъдена. Ласло защити действията си през сълзи и обяви, че ще обжалва. След инцидента тя беше отстранена от работа.

В съда разказа, че животът й се е преобърнал след този ден, че е станала жертва на кампания на омраза и дори е получила смъртни заплахи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ и сняг в Европа и на Балканите
Студ и сняг в Европа и на Балканите
Изтребител предизвика паника в Марсилия
Изтребител предизвика паника в Марсилия