НОВИНИ

Основни факти за ударите на САЩ по сирийската база

Сирийската военновъздушна база, ударена от крилати ракети на САЩ в нощта срещу петък, е била начална точка за излитане на самолетите, които извършиха химическата атака, приписвана на режима в Сирия, според Пентагона.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:12, 07.04.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света
основни факти ударите сащ сирийската база

Базата „Ал Шайрат” в централната провинция Хомс е ударена в 0:40 UTC от 59 крилати ракети „Томахоук”, изстреляни от американските кораби USS Porter и USS Ross, които са в източната част на Средиземно море.

Според Пентагона, разузнавателните служби на САЩ са установили, че самолетите, които са извършили химическата атака срещу град Хан Шейкун са излетели от тази база.

Тя е известна като място за складиране на химически оръжия преди 2013 година и унищожаването на сирийския химически арсенал, каза капитан Джеф Дейвис, говорител на Пентагона.

Първите оценки на бомбардировките показват, че те "сериозно са повредили или унищожили самолети" и основната инфраструктура "намалявайки способността на правителството на Сирия да извършва удари".

Ракетите „Томахоук” са били насочени срещу "усилените хангари", петролните складове, боеприпасите, противовъздушната отбрана, радарите.

Но самата писта не е била под прицел, каза капитан Дейвис, което противоречи на информацията, предоставена първоначално от американски служител.

Според генерал Макмастър, съветник по националната сигурност на президента Тръмп, американците са избегнали да нанесат удар по място "където смятаме, че се съхранява газ зарин".

"Не искахме да се създаде опасност за цивилното население или за някой друг", каза той.

Руснаците предупреждават

Капитан Дейвис заяви, че "всички предпазни мерки са били взети за извършване на ударите с минимален риск" за персонала на базата и по-специално за руснаците, които са били там.

Ударите „не е трябвало да са насочени срещу хора", каза той.

Според него руснаците са били предупредени предварително за ударите по специална комуникационна линия, създадена от американски и руски военни след есента на 2015 г., за да се избягнат каквито и да са инциденти във въздуха между техните самолети в сирийското небе.

Имаше "няколко разговора" с руснаците чрез специалната линия, каза той. Говорителят посочи, че американските военни са знаели "за конкретното място" в базата, използвано от руски войници, уточни той.

Сирийска телевизия от своя страна съобщи за "загуби" от персонала на сирийската база.

Говорителят на САЩ намекна, че ударът не е предназначен да се повтаря.

„Това беше пропорционален отговор" на атаката срещу Хан Шейкун, предназначен за "възпиране на режима от ново използване на химически оръжия”.

"Избор на режима е дали ще има и други (бомбардировки), което ще се решава въз основа на бъдещото му поведение", каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павлова: Следващата седмица ще има програма за съставяне на правителство
Павлова: Следващата седмица ще има програма за съставяне на правителство
Доналд Тръмп лично е уведомил Си Дзинпин за ракетната атака срещу Сирия
Доналд Тръмп лично е уведомил Си Дзинпин за ракетната атака срещу Сирия