НОВИНИ

От 2017 г. Финландия ще изпробва гарантирания минимален доход

Финландия от първи януари въвежда експериментално гарантиран базисен доход от 560 евро. Експериментът ще продължи две години. В него ще участват две хиляди души, които сега получават помощи за безработица. Избрани са на случаен признак и до края на работната седмица ще получат уведомление какво им предстои. Участието е задължително и нямат право да откажат.

bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 29.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Участниците са подбрани произволно от 175 хиляди души на възраст от 25 до 58 години, ползвали помощ за безработица миналия месец. Вместо тази помощ на девети януари те ще получат 560 евро. Тази твърда необлагаема месечна сума ще постъпва по сметките им, дори да си намерят някаква работа и да получават заплата.

Гарантираният доход ще ги измъкне от коварния капан на социалната мрежа сега, в който временната и нископлатена работа успоредно с помощите най-често води до по-нисък доход, отколкото ако не е полаган труд. Другият плюс на новата система е, че премахва бюрократичната процедура за достъп до социална помощ и така ще спести време на участниците и административни разходи на държавата.

Експериментът бе одобрен от парламента след разгорещена обществена дискусия. Дали гарантираният минимален доход ще стимулира хората да търсят работа, или ще ги направи мързеливи, както твърдят критиците - резултатите ще се сравняват с пилотна група.

проф. Оли Кангас - Социалноосигурителен институт на Финландия: Експериментът ще ни даде информация как този вид икономически стимул влияe на поведението на хората. Сегашната дискусия се основава предимно на мнения - много силни мнения за и против.

Тази година швейцарците отхвърлиха на референдум гарантирания минимален доход, но пък пилотни проекти се готвят в Холандия и Канада. Идеята е спорна, но един ден може да се окаже неизбежна. Заради бурното развитие на технологиите, казват експерти, в недалечно бъдеще просто няма да има достатъчно работа за всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изнасяно ли е оръжие от България към Сирия?
Изнасяно ли е оръжие от България към Сирия?
Временна организация на движението в София заради новогодишния концерт
Временна организация на движението в София заради новогодишния концерт