САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

От днес започва предизборната кампания за евровота

От днес официално се открива предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май.

от БНТ
07:34, 26.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За участие в изборите у нас са регистрирани 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Кампанията се закрива в 24.00 ч. на 25 май. В 5-дневен срок, считано от днес партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да подадат данни в Сметната палата за предизборната си кампания.

Те трябва да включват наименованието на съответната политическа сила, приходите и разходите ѝ, както и хората, които носят отговорност за счетоводната отчетност. Глобата за неизпълнение на това изискване е между 3 и 10 000 лева.

Около 4300 са получените до момента в Централната избирателна комисия заявления за гласуване на българи, които се намират извън пределите на страната. В 300 от тях са допуснати грешки. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той припомни, че на 30 април изтича срокът за подаване на тези заявления.


Александър Андреев, говорител на ЦИК: Хората, които в деня на изборите ще бъдат в чужбина, биха могли да упражнят правото на глас, т.е. да кажем, че това са хората, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Република България или на друга държава-членка на ЕС през последните 3 месеца преди насрочването на изборите, т.е. това е от 26 февруари 2019 г., биха могли да гласуват в откритите секции и в съответната държава. Ако това е в държавите-членки на ЕС, такива секции ще бъдат разкрити в места, където има подадени повече от 60 заявления за разкриване. В държавите извън ЕС това ще бъдат секции, разкрити в дипломатическите и консулските представителства.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опозицията във Франция не одобри реформите на Макрон
Опозицията във Франция не одобри реформите на Макрон
За празника на път: Очаква се интензивен трафик в цялата страна
За празника на път: Очаква се интензивен трафик в цялата страна