От Хондурас и Гватемала до САЩ и обратно

Властите на Мексико и международната организация по миграция към ООН започнаха връщането на мигранти от Мексико, които търсят убежище в САЩ, по родните им места.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:22, 04.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

По списък, в автобуса и към дома. Първите 70 души от различни части на Централна Америка избраха този вариант вместо американската мечта.

Става дума за граждани предимно от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор, които са били изпратени в Мексико, докато чакат да бъдат одобрени молбите им за убежище.

Този процес обаче е изключително бавен и тромав. Мигрантите се настаняват в специализирани центрове, където условията са далеч от идеални.

Минават месеци, а понякога и години, докато се чака отговор от американските власти. Дори да има потенциална възможност за оставане, до изслушване се стига след минимум половин година. Хората не крият разочарованието си.

Антония Гарсия, Гватемала: Американското правителство си мисли, че е силно, но не е. Не е честно да не допускаш хора в нужда.
Франсиско Зунига, Хондурас: Дойдохме напразно - искахме убежище, не ни дадоха. Върнаха ни в Мексико, но ние искаме в Съединените щати. Идвам по икономически причини - в нашата страната всички стачкуват - учители, лекари, всички. А няма и работа.

Според последните данни, заради противоречивата миграционна политика на Вашингтон, около 15 000 души, потърсили убежище в САЩ са върнати да чакат развитие по делата им в Мексико. А това, според адвокати, които се занимават с подобни дела, е недалновидна практика, защото хората са принудени да живеят в едни от най-опасните мексикански градове.

Хавиер Калавилло, директор на мигрантски център: Хората искат да се върнат по родните си места - да загърбят американската мечта и да се върнат в Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор. И това е доказателството - първите 70 мигранти ще бъдат върнати от там от където са тръгнали.

Не е ясно колко време ще продължи инициативата и ще има ли още желаещи да се откажат от американската мечта.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На живо: Изслушване на кандидатите за генерален директор на БНТ
На живо: Изслушване на кандидатите за генерален директор на БНТ
Колко струва сянката на плажа по Северното Черноморие?
Колко струва сянката на плажа по Северното Черноморие?