НОВИНИ

От нашите пратеници: Още не са ясни решенията на турското правителство

До късно вечерта ще продължи заседанието на съвета по сигурност на Турция и най-вероятно през нощта ще бъдат обявени и решенията, които правителството ще вземе, които ще доведат и най-вероятно до промяна в Конституцията, каза нашият специален пратеник в Анкара Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:11, 20.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Тези промени ще са свързани със създаването на специални съдилища, предвижда се да се построи и специален затвор, в който да излежават присъдите си, участвалите в опита за преврат.

Предстои тази информация да бъде съобщена официално.

Междувременно стана ясно, че са уволнени и трима ректори на университети с мотива да не се пречи на разследването. Турските власти и опозицията твърдят, че организацията на преврата е свързана с проповедника Гюлен и с дейността на неговите последователи в Турция.

Генерал Наджи Бештепе бивш началник в щаба на Сухопътните войски на Турция: Ако искаме да приобщим хората към някаква идеология, трябва ни образование. Стигнахме дотук благодарение на дясното, религиозното управление в образователната система. Ако в образованието имаше повече преподаватели с широки възгледи, по-просветени, сега Турция нямаше да е в това положение. Образованието е основата на всичко. Затова е нормално да има толкова арестувани от системата на образованието, защото Фетхуллах Гюлен откри училища, наблегна на образованието, инвестира в образованието в много страни по света, не само в Турция, за да получава подкрепа. Ето защо е нормално да има толкова арести в образователната система. Тя е една от основите на проблема.

Очаква се и днес да има митинги в Анкара. За първи път ще дойде и турският президент Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволнени са всичките военни прокурори и съдии в Турция
Уволнени са всичките военни прокурори и съдии в Турция
Фалшива тревога в центъра на Брюксел
Фалшива тревога в центъра на Брюксел