НОВИНИ

От нашите пратеници: Каталунският парламент гласува за отцепването на областта

На практика това означава, че Барселона официално се самообяви за независима. В същото време испанският премиер Рахой поиска от Сената в Мадрид да му даде правомощия да управлява Каталуния, за да спре кризата.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:11, 27.10.2017
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Мариано Рахой, премиер на Испания: Ако Сенатът реши, отговорността за разпускането на Каталунския парламент ще е на министър-председателя на Испания, който трябва да свика избори в рамките на шест месеца. Волята ми е тези избори да са възможно най-скоро. Освен това, искаме да отстраним председателя на каталунското правителство.
;
Мариано Гома, председател на Каталунско гражданско общество: За първи път това общество излиза на улицата и всички са гневни, страхуват се да кажат, че искат да са едновременно каталунци и испанци. Мотото ни е „Всички сме каталунци“, а не както те казват, че всички каталунци искат отцепване. Мнозинството от нас не искат да бъдем независими. Член 155 ще върне обратно законността. Да, това ще доведе до насилие, сигурен съм, защото всички тези хора, които вярват в независимостта, всички, които водят тази кампания, обясняват как Каталуния ще се превърне в рай, сега всички тези хора ще бъдат много гневни.
;

Испания от днес навлиза в непозната територия, заради задълбочаването на политичедската криза и прерастването ѝ в конституционна.

През целия ден наблюдавахме две паралелни парламентарни заседания и два паралелни дебата, последвани от почти едновременни гласувания.

Пръв заседава каталунският парламент, където дебатът се водеше разгорещено и под натиска на демонстранти, които настоявах за отцепванетго на Каталуния. Депутатите гласуваха процедурата по гласуване за независимост тайно, за да избегнат криминално преследване след нейното одобрение.

Беше изключително емоционално - всички тук възторжено приветстваха всеки глас „за“. Със 70 за и 10 против каталунският парламент предприе една незаконна процедура и обяви едностранно независимост на областта.

Рахой реагира веднага и ускпокои испанците, че централното правителство ще възстанови реда.

След това последва вотът в исапнският парламент, където 214 за и 47 против сенаторите активираха чл. 155 от Конституцията - нещо без прецедент в историята на страната.

В 19 ч. предттои извънредно заседание на кабинета Рахой, където ще се обсъди как точно ще протече въвеждането на мерките. Очаква се първата мярка да се отстрани Карлес Пучдемон.

;

Събралите се хора апплоадираха депутати от каталунския парламент на тяхното излизане. Все пак атмосферата е странна, защото хората са наясно, че тези празненства ще продължат едва един ден.

Привържениците на отцепването не са всички каталунци - разговаряхме с председателя на Каталунско гражданско общество - организацията, която стои зад каталунците, които са против независимостта. Тя организира голям протест в неделя, но председателят им сподели, че очаква насилие.

;

Как ще се приложат мерките и как Мадрид ще върне Каталуния към законността не се знае и най-вероятно ще се разбере след извънредното заседание на кабинета на Мариано Рахой. Знаем, че испанският сенат е гласувал за постепенно налагане на мерките по чл. 155, които предвиждат освен отстраняване на каталунския парламент, свикване на предсрочни местни избори през януари, установяване на контрол върху полицията и каталунските обществени медии.

Остава да видим през следващите часове и утрешния ден дали ще има последици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разсекретиха документи за убийството на Кенеди
Разсекретиха документи за убийството на Кенеди
Монети и глинобитна сграда откриха при разкопките на могилата край село Маноле
Монети и глинобитна сграда откриха при разкопките на могилата край село Маноле