НОВИНИ

От нашите пратеници: Очаква се проправителствените протести да блокират Анкара

Хората отново излизат по улиците на Анкара, за да подкрепят правителството на Ердоган. Очаква се турската столица да остане блокирана. Сред протестиращите пристигна премиерът на Турция, каза специалният ни пратеник в Анкара Иво Никодимов.Вижте какво казаха и опозиционни политици пред камерата на БНТ.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 19.07.2016
Чете се за: 01:50 мин.
По света

Основната опозиционна партия смята, че вече се наблюдават политически уволнение в Турция. По принцип Републиканската народна партия подкрепяше уволненията, правени досега.

Ето и какво каза депутатът от тази партия Али Хайдар Хакверди:

Aли Хайдар Хакверди, депутат от Народната републиканска партия - Турция: До момента 8777 са уволнени, докъде може да стигне това не знаем. Знаем, че има кадри на Гюлен в много държавни институции и срещу тях още отпреди е започната чистка, но сега чистката вече е фокусирана и върху опозицията, защото много съдии, прокурори нямащи общо със случващото се, също биват отстранени. Интересното в случая е, че когато тези задържани се изправят пред съда, съдията не им иска показания, т.е те не са разпитвани, искат им биографиите. Арестите са съсредоточени върху привържениците на опозицията.... в такъв случай като нищо и привържениците на опозицията могат да се изсипят на улицата и това да доведе до ескалация на напрежението, затова отговорността това да не се случи е изцяло на властта.
Иво Никодимов: Трябва ли според вас смъртното наказание да бъде върнато?
Aли Хайдар Хакверди, депутат от Народната републиканска партия - Турция: Категорично сме против смъртното наказание, ние сме една демократична партия. Смъртното наказание е наказание, от което няма връщане назад и пак повтарям ние сме социалдемократи и сме строго срещу връщането на смъртното наказание.

Aли Хайдар Хакверди предостави кадри как сграда е бомбардирана по време на военния преврат, вижте ги във видеото.

Иначе парламентарните опизиционни партии подкрепят правителството на Ердоган, те са категорични, че трябва обществото да е единно срещу преврата.

Дениз Бюстани, журналист от опозиционна партия, заяви пред камерите на БНТ, че неговата партия също ще подкрепи правителството "срещу Гюлен и гюленистите".

Дениз Бюстани, журналист от в-к Айданлък и ТВ Улусал канал: В началото на юли съобщихме, че превратът ще се организира през септември. Заглавието ни беше „През септември преврат срещу сарая". Но се случи така, че една седмица преди това пристигна Александър Дугин. Опитът за преврат беше ден след пристигането на Александър Дугин. Специалният пратеник на Путин беше в Турция на 15 юли, опитът за преврат стана на 16 юли. Ако питате дали времето е избрано заради Дугин - не само заради него. Подобряването на отношенията с Русия бяха сигнал, че и със Сирия отношенията ще се подобрят. От 10-15 дена Бинали Йълдъръм повтаря, че отношенията със Сирия ще се оправят. Отношенията ни и с Иран се подобриха. Сближихме се с централното правителство на Ирак. Всичко това има значение. И нещо интересно - преврати в 9 и половина вечерта или в 11 през нощта не се правят, превратите се правят през нощта. Времето притискаше външните сили и те искаха колкото се може по-скоро да довършат тази работа, за да развалят международните отношения на Турция. Но добре че не успяха.

Турските анализи показват, че зад този преврат стои проповедникът Гюлен, смята се, че е организиран отвън, прокуратурата ще изнесе официална информация.

Дениз Бюстани, журналист от в-к Айданлък и ТВ Улусал канал: Много добре знаете, че движението, в което членувам - партията Ватан, е политическата сила, която най-категорично застава срещу Ердоган. Въпреки това ние в момента не излизаме на улицата със знамена и празнуваме неуспеха на преврата. Което показва величието на турския народ.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има и сърф училище във Варна
Има и сърф училище във Варна
Белият дом още не е получил документите за екстрадиция на Гюлен
Белият дом още не е получил документите за екстрадиция на Гюлен