НОВИНИ

От нашия пратеник: Турция се бори с гюленизма и гюленистите

Анкара след опита за преврат в Турция изглежда като град завърнал се към нормалния си начин на живот. Това обаче е на повърхността, под повърхността обаче ври и кипи, коментира специалният ни пратеник Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:55, 20.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Що се отнася до уволненията в сферата на образованието те имат своята логика. Ясно че, че Фетхуллах Гюлен и неговият ислямизъм проникват в турското общество именно чрез образованието. Това принуди турската държава да вземе мерки, за да уволни толкова много учители, които се явяват и един вид проповедници на Гюлен. Турция казва в момента, че се бори с гюленизма и гюленистите, които са проникнали в обществото, основно в образованието и в армията. В това се крие ключът в тези уволнения. Интересното е, че по отношение на тях Ердоган получава пълна подкрепа от абсолютно всички партии, дори от крайната опозиция, която не е представена в парламента.

Вчера Иво Никодимов разговаря с турския журналист и експерт по Близкоизточните въпроси Дениз Бюстани. Той анализира опита за преврат, обясни защо партията му в случая застава зад Ердоган и правителството, въпреки че е крайна опозиция на начина, по който Ердоган управлява.

Дори основната опозиционна партия - Републиканската народна партия също подкрепя Ердоган. Единственото, срещу което се обявява са политическите мотиви в някои уволнения и казва, че няма да мълчи и ще създаде проблеми. Тя не одобрява и връщането на смъртното наказание.

Борбата с Гюлен и ограничаване на влиянието на САЩ в Турция са двете основни неща, заради които всички политически сили застават зад Ердоган.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничение на движението по АМ „Струма“ между Кочериново и Благоевград
Ограничение на движението по АМ „Струма“ между Кочериново и Благоевград
Тази вечер В кадър: Филмът на Коста Филипов Камъкът на страха
Тази вечер "В кадър": Филмът на Коста Филипов "Камъкът на страха"