НОВИНИ

От нашия пратеник в САЩ: ​Един ден във Форт "Карсън" с американски военни

Съединените американски щати ще увеличат четворно парите за Инициативата за гарантиране на европейската сигурност през 2017 г. От 800 милиона долара до 3,4 милиарда. С част от средствата ще се финансира и изпращането на 6-те хиляди войници в Централна и Източна Европа през януари. За да влезе в сила, предложението за бюджетни увеличения трябва да бъде гласувано от Конгреса. Междувременно във Форта, от който идват военните в Европа - "Карсън", подготовката за мисията не спира. Как минава един ден там - вижте поглед отвътре в репортажа на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
08:39, 09.12.2016
Чете се за: 02:43 мин.
По света

Във Форт Карсън в Колорадо Спрингс служат 25 000 войници. Фортът се разпростира на 137 000 акра. Има хиляди единици бойна техника, вътрешни булеварди, квартали с къщи за войниците и техните семейства, училища... Денят започва в 6 сутринта с вдигане на знамето и първата тренировка за деня. Всяка тренировка е съобразена със задачите, които войниците изпълняват.

Джо Тадъм, помощник-треньор - Трета бронирана бригада: Упражненията, които им даваме, са функционални. Тренират вдигане, носене, натоварване, дърпане. Всичко, което ще им се наложи да правят навън. Опитваме се да ги направим достатъчно силни, така че, когато излязат навън да си вършат работата, да са адекватно подготвени за това.

Физическите занимания продължават час.

Джо Тадъм, помощник-треньор - Трета бронирана бригада: Всички тренировки са съобразени с това, което им трябва като войници. Обикновено им съставяме програма, така че всяка тренировка има различна интензивност и прогресия. Минават през различни фази.

Следват индивидуални и групови занимания - работа с оръжията, учения и стрелби. Редник Абриана Арчилета още свиква с правилата във форта. Тя е на 18 и е една от малкото жени-артилеристки в армията.

редник Абриана Арчилета, Батарея "С", 3-и батальон, 29-и артилерийски полк - Трета бронирана бригада: Основно, работата ми е да казвам на екипа къде да стреля, по какво да стреля, колко да стреля. Аз давам локацията на обектите - цялата информация за целта.

Абриана е оператор на системите за насочване на огъня на 155-милиметровите самоходни гаубици "Паладин". Освен артилерист, Абриана е шампион по борба от училище. През януари та ще замине за Полша, където ще остане през следващите 9 месеца.

редник Абриана Арчилета, Батарея "С", 3-и батальон, 29-и артилерийски полк - Трета бронирана бригада: Мисля, че човек трябва да излезе от границите на страната си. Да отиде и да каже - ей, искам да бъдем съюзници, приятели. И това трябва да става не само, защото искаме нашите съюзници да живеят в мир, но защото съюзниците си помагат по принцип.

През последните няколко месеца всичко във Форта е подчинено на подготовката за изпращане на Трета бронирана бригада в Европа. Композициите с бронирани машини и танкове Ейбрамс поемат към Тексас, откъдето ще бъдат транспортирани до Германия. Тече инспекция на контейнерите.

капитан Браян Мъск, Трета бронирана бригада: Най-важното е стикерът за инспекция. Това означава, че контейнерът няма пробойни и е безопасен да бъде транспортиран по море. Най-важното е този датчик - всеки път, когато контейнерът напусне някое пристанище, датчикът ни уведомява и така проследяваме пътя на контейнерите.

В една от хилядите семейни къщи във Форта цари тишина. Лейтенант Дейвид Харт, който служи в сапьорска рота, стяга багажа за Европа.

лейтенант Дейвид Харт, рота А, 588-и инженерен батальон - Трета бронирана бригада: Аз съм във взвод "Север" - ще бъда в Балтийските страни - Литва, Латвия и Естония. А след това - в Румъния. Предимно ще извършваме обучения с нашите съюзници от НАТО.

Лейтенант Харт ще остави съпругата си Шайна и сина им Оливър.

лейтенант Дейвид Харт, рота А, 588-и инженерен батальон - Трета бронирана бригада: Военните семейства сме различни, защото планираме да сме разделени за дълго време. Рядко съм вкъщи. Почти винаги сме на учение - щати, държави далеч оттук. Но се подготвяш психически за това.
Шайна, съпруга: Първоначално беше трудно да се приспособя. Но после свикнах. Говорим много, поддържаме връзка през интернет, докато го няма. Това ни помага много.

Семействата на войниците, които заминават на мисии в чужбина, получават професионални консултации със специалисти, така че войникът и семейството да не губят връзка.

кап. Чейс Рам, Офицер за подготовка на семействата - Трета бронирана бригада: Семействата на военните имат малко по-различни въпроси този път, за разлика от предишни мисии - в Ирак, Афганистан, Кувейт. Дали войникът ще има достъп до интернет, за да комуникира със семейството си. Обясняваме им подробно, че ще имат wi-fi, да бъдат спокойни.

Общността в Колорадо Спрингс и семействата на военните са една общност. Армията има огромно влияние в града - освен форт "Карсън" тук са разположени и Академията на ВВС на САЩ, военновъздушните бази "Питърсън" и "Шрийвър" и Северноамериканското военно-въздушно космическо командване - НОРАД, в планината Шайен. Ефектът върху бюджета на града от военното присъствие и 2,2 млрд. долара.

Джон Сътърс, кмет на Колорадо Спрингс: Военните са много голяма и важна част от нашата общност. 600 000 души живеят тук, от тях 45 000 - във форт Карсън. Това, което прави привлекателен Колорадо Спрингс, е енергията между военните, бизнеса и образователните институции. Стараем се по всякакъв начин да сме гостоприемни за войниците и техните семейства.

Само след няколко седмици хиляди ще напуснат това място. А след 9 месеца Трета бригада ще се върне в САЩ. А в Европа ще застъпи Втора бригада от Форт "Рилей" в Канзас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експеримент: Лесно ли е да създадеш фалшива новина?
Експеримент: Лесно ли е да "създадеш" фалшива новина?
Стачката на моряците в Гърция продължава до неделя
Стачката на моряците в Гърция продължава до неделя