НОВИНИ

От нашия пратеник в Турция: Започват мащабни реформи в армията

На втория ден от въвеждането на извънредното положение в Турция има засилено полицейско присъствие по улиците, особено в централанат част на Истанбул, но проверки до момента не са забелязани. Това предаде специалният ни пратеник в Турция Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:47, 22.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Започват мащабни реформи в армията, обявиха днес турските власти. Жандармерията ще се отдели от армията и ще мине към вътрешното министерство. Това са само част от нещата, за които става ясно, че ще бъдат вършени в следващите седмици.

Все още турското правителство не е обявило никакви декрети във връзка с одобреното от турския парламент извънредно положение. Коментира се обаче, че то няма да се отрази на медиите, няма да се отрази и на нормалния живот на хората.

Категорични и са журналисти, анализатори и наблюдатели, че Турция ще избегне в максимална степен ограничаването на правата и свободите на своите граждани и ще осигури спокойствие за туристите.

Специалният ни пратеник разговаря със Сами Коен. Той е един от най-известните турски журналисти и политически анализатори, който работи за вестник "Милиет". Според него извънредното положение е необходима мярка.

Сами Коен, политически анализатор на в. "Милиет": Извънредно положение се въвежда при необходимост в много други страни. Франция и Америка са пример за това. Причината във Франция беше заплахата от терора и там извънредното положение вече е удължено. Може би ще трае около 9 месеца. От една страна, Франция е смятана за люлка на демокрацията, а от друга - стои извънредното положение. Но с въвеждането му да не би демокрацията във Франция да умря? Не, не умря. Възможно е за известно време да бъдат ограничени свободите, но животът си тече нормално. Що се отнася до Турция, тук това също не се случва за първи път. На първо място обаче нашето желание е, както на Запад, и у нас това да бъде временно. На второ - да не се ограничават правата и свободите, защото при извънредно положение, правителството може да вземе дадено решение, когато поиска, без да се съобразява с Парламента. Надяваме се през тези 3 месеца Турция да се съвземе, както и да няма много арести заради съмнения в едно или друго. Изключително важно е това да не става обичайна практика. Но все още сме в самото начало. През последните няколко дни всички държавници уверяват народа, че няма да посегнат на демокрацията. А ние си казваме: Дано!


;

През днешния ден Иво Никодимов успя да се срещне и с българин в Турция - Ибрахим Куруджу. Той е изгонен от България през май 1989 година. Той е бил политически затворник в България. Привърженик на опозицията в Турция. Той подкрепя турските власти в борбата им срещу Гюлен. Куруджу има лична история. Хора на Гюлен са се опитали да привлекат на своя страна сина на Куруджу. Куруджу говори пред БНТ за влиянието на Гюлен не само в Турция, но и по света. По думите му Гюлен има влияние и в България.

Иначе хората тази вечер отново започнаха да се събират на площад "Таксим" в знак на подкрепа към правителството.

;

Вижте прякото включване на специалния ни пратеник в Турция Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В пряк сблъсък с шофьора-убиец от Ница
В пряк сблъсък с шофьора-убиец от Ница
Вандали чупят поливни съоръжения в Гоце Делчев
Вандали чупят поливни съоръжения в Гоце Делчев