НОВИНИ

От пратениците ни в Скопие: Над 3000 къщи са пострадали след наводнението

Над 3000 къщи са пострадали след наводнението в крайните квартали на града. Данните са на Дирекцията за защита и спасяване на Македония. Околовръстната магистрала на Скопие, която пострада сериозно от наводненията, вече е пусната за движение и в двете посоки. Екипите от български пожарникари и спасители от столичната община се прибраха в София. Това, което вълнува Скопие в днешния ден е как да се ограничи опасността за здравето след пораженията от мащабното наводнение.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова оператор: Мартин Костов
19:32, 10.08.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

На четвъртия ден от бедствието присъствието на македонските власти се усети по-осезателно в наводнените квартали Сингелич и Стайковци. Движението по централния път към разрушените къщи беше регулирано. Представители на полицията и военните обясниха, че засегнатият терен е много голям и това може да е оставило усещане у населението, че в някои райони няма помощ от македонските власти.

Митко Чавков - министър на вътрешните работи на Македония: "Имаме в момента 100 полицейски офицери. Имаме членове и на македонската армия. Имаме 200 представители на Агенцията за защита и спасение. Заедно с местното население се организирахме и започнахме дейности".
;

В първите дни на наводнението приоритет на военните и гражданската защита на Македония са били къщите в планинските села около Скопие като Смилковци. Така македонските власти обясниха по-рехавото си присъствие в по-равнинните райони като този, в който се намираме в момента - Стайковци.

Саит Саити - генерален секретар на Македонския червен кръст: "Предните дни, когато не правехме това, имаше неорганизиран пристъп, неорганизирано делене на помощта, взимане на двойно повече пъти. Вчера решихме да ходим от къща на къща. Три дни вече работим това. Всяко семейство посещаваме. На всяко даваме това, което трябва. И днес същото ще правим и следващите 2-3 дни".

В момента най-голяма е нуждата от хигиенизиращи средства. На терен през изминалите дни са работили близо 150 спасители от гражданската защита на Македония с 80 помпи. От близките градове изпращат доброволци и хуманитарна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Перник с план за финансова стабилизация
Перник с план за финансова стабилизация
Галериите в София - пълни с туристи през лятото
Галериите в София - пълни с туристи през лятото