НОВИНИ

От пратениците ни в Турция: Разказ от Анкара: "Страхът управлява страната"

Атентатът в Анкара отшумя също толкова бързо, колкото и атаките в турската столица от октомври миналата година и на площад Султан-ахмет в Истанбул. Терорът обаче бележи все по-дълбоко живота на обикновените хора.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:41, 20.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Хатидже Аглач е бивш журналист в българска редакция на Турското радио и телевизия. Атаката от 17 февруари я заварва вкъщи и телефонът започва да звъни непрекъснато.

Хатидже Аглач - бивш журналист в Турското радио и телевизия: "Мен ме търсеха приятели от Истанбул, от Чорлу, приятелите ми от София, от Варна мои състуденти".

Най-страшното от този ден е мисълта, че е можела да загуби сестра си.

Хатидже Аглач: "Сестра ми с колата е минала много близо до мястото на атентата и тя казва, че шумът е бил страшен, който са чули".
;

На пръв поглед Анкара е спокойна в съботния ден - първият почивен след атаката. Но в очите на хората продължава да се чете един въпрос - Дали ще ударят пак?

Хатидже Аглач: "Страх ни е да излезем по улиците, постоянно в социалните медии се повтаря гражданите да не ползват метрото, моловете, но животът продължава и няма как".

Според турските власти отговорност носят кюрдски сепаратисти. Хатидже се преселва в Турция от Шумен през 82-ра - точно в десетилетието, белязано от кърваво насилие между турските сили за сигурност и кюрдските сепаратисти, което отнема живота на около 40 хиляди души. Само две години преди тя да дойде да живее в Анкара е извършен превратът на генерал Кенан Ервен.

Хатидже Аглач: "Вече се бяха поуспокоили нещата и въобще не изпитвахме страх. разбира се с времето в югоизточен Анадол имаше терористични актове, но в големите градове и в Анкара не сме усещали нищо такова".

Нападението с кола-бомба показва, че насилието вече се прехвърля от югоизточна Турция към големите градове.

Хатидже Аглач: "Обезпокоени сме за бъдещето дали ще се дестабилизира Турция. Все пак този въпрос ни безпокои, но засега не можем да намерим отговор, но вярваме, че турските власти ще вземат решение".

Хатидже се надява мирните преговори между управляващите в Анкара и кюрдските сепаратисти да бъдат възобновени. Сега турският народ е в мъка, а страхът управлява страната, казва Хатидже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли български домати през зимата?
Ще има ли български домати през зимата?
За Илия Добрев
За Илия Добрев