Оценката на президента Румен Радев за Българското европредседателство

Оценка на президента за Българското европредседателство от конференция посветена на темата. Според Румен Радев, правителството е насочило вниманието си основно към външнополитически теми, но е загърбило важни взривоопасни проблеми в страната, а управляващите са използвали председателството за политически ПР.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:17, 03.07.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Стандартните за всяко европредседателство комплименти не трябва да ни заблуждават, каза Румен Радев. Според него състоянието на съюза е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки. Съгласен е, че Западните Балкани са важен приоритет, но смята, че проблемът с миграцията е откроил дълбоки разломи, поставил е на изпитание ценностите и бъдещето на съюза.

Румен Радев - президент на Република България: Затова и Западните Балкани останаха приоритет за София, но изпаднаха извън фокуса на Обединена Европа, точно заради този актуален неин дневен ред.

Според президента страната ни не участва активно в дебата за европейска сигурност и отбрана.

Румен Радев - президент на Република България: България в това отношение сама стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на запад от Западните Балкани.

Отчете като пропуск, и че Дунавската стратегия не намери подобаващо място в дневния ред на българското председателство. По думите на президента, в последните 6 месеца правителството се е посветило на външната политика и е загърбило важни, взривоопасни процеси вътре в страната като съдебната реформа, образованието, здравеопазването, чуждите инвестиции.

Румен Радев - президент на Република България: Европейското председателство систематично бе употребявано за вътрешнополитически пи-ар и то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря. Нещо повече, европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми.

Радев призова управляващите по-бързо да се освободят от еуфорията и възможно най-бързо, телом и духом, да се върнат в суровата българска действителност.

В отговор външният министър Екатерина Захариева цитира проучване сред българите и отзиви на европейски лидери, чиято оценка е, че България е с изключително добра репутация след председателството.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: България е показала, че може да води европейския дневен ред и да постига съгласие, защитавайки националните си, но и общоевропейските си интереси. Че България и след България - мотото, добре избраното мото Европа някак си, въпреки оставащата разделителна линия за миграцията, все още изключително силна, изглежда много по-обединена.

Захариева отрече правителството да е използвало председателството за ПР, категорична е, че в никакъв случай не е загърбило работата си у нас.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов отговаря на критиките на президента
Премиерът Бойко Борисов отговаря на критиките на президента
Румънският Сенат одобри спорни промени в Наказателния кодекс
Румънският Сенат одобри спорни промени в Наказателния кодекс