НОВИНИ

Стари въпроси на нов глас след поредна стрелба в САЩ

САЩ оплакват жертвите на поредната масова стрелба. Променило ли се е нещо след случая в училището "Санди Хук"? Проучванията на общественото мнение показват, че американците подкрепят някои реформи на законодателството за огнестрелното оръжие, които да са в духа на здравия разум. Прокарването на подобни промени в Конгреса обаче е съвсем друг въпрос, пише британският в. "Индипендънт".

bnt avatar logo
от "Индипендънт", БТА
09:12, 13.06.2016
Чете се за: 02:42 мин.
По света
стари въпроси нов глас поредна стрелба сащ

След като въоръжен мъж уби 26 души, включително 20 малки деца в основното училище в Нютаун, Кънектикът, през декември 2012 г., изглеждаше сякаш най-накрая ще бъде направено нещо за ограничаване на огнестрелните оръжия в САЩ. И въпреки това само след няколко месеца пакет от умерени законодателни промени за затягане на контрола над огнестрелното оръжие беше спрян от Сената - стъпка, заклеймена от президента Барак Обама като позорна.

Днес, при двойно повече жертви в Орландо, убити със същия автомат Ей Ар-15, използван от стрелеца от "Санди Хук", пътят към истинската реформа изглежда още по-неясен, отколкото преди три години, отбелязва "Индипендънт".


Безспорно над сегашния случай тегне сянката на заплахата от ислямисткия тероризъм, но и атентаторите от Париж през ноември бяха набавили оръжията си от черния пазар в Европа, свързан с Балканите. В САЩ всеки извършител на масова стрелба може да си закупи оръжие лесно и законно. Заподозрените при миналогодишните стрелби в Сан Бернардино например са били въоръжени с полуавтоматични пушки, закупени легално въпреки относително строгите ограничения в щата Калифорния върху огнестрелното оръжие.

Стрелбата в Орландо беше 173-тата масова стрелба в САЩ за 2016 г. по данни на сайта MassShootingTracker.org, водещ статистика за всеки инцидент, при който са били простреляни четирима или повече души (включително стрелеца), без значение дали са загинали или само са били ранени.

Медията Mother Jones води подобна статистика, но включва в нея само инциденти със стрелба, при които четири или повече души са убити и мотивът изглежда безразборно убийство. Тя е отчела само три масови стрелби за 2016 г. - макар, разбира се, това също да е много само по себе си. Равнището на убийства в САЩ с огнестрелни оръжия е почти шест пъти по-голямо от това в съседна Канада, а насилието с огнестрелно оръжие в Америка няма равно в развития свят, коментира "Индипендънт".

;

През 2015 г. Обама определи това, че не е прокарал законодателните мерки за въвеждане на безопасност по отношение на огнестрелните оръжия, "изисквани от здравия разум", като най-голямото разочарование през управлението му. През януари 2016 г. той обяви, че ще предприеме изпълнителни действия (налагане на мерки чрез президентски указ), чиято цел е да затворят "пробойната" по отношение на огнестрелните оръжия, като всеки в бизнеса с продажбата им да има разрешително и да проверява миналото на евентуалните купувачи, без значение дали продава в магазин, на изложение или в интернет.

Възможностите за по-нататъшна реформа зависят донякъде от изхода от президентската надпревара. Доналд Тръмп, най-вероятният кандидат на Републиканската партия, потърси и получи подкрепата на американската Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие. В реч пред могъщата лобистка организация той каза, че неговият опонент от демократите Хилари Клинтън иска "да премахне Втората поправка" от американската конституция, в която е записано правото на носене на оръжие, отбелязва още вестникът.

Клинтън не е заявявала буквално такова нещо, но обеща, че като президент "ще се заеме с оръжейното лоби и ще се бори за реформи в духа на здравия разум, за да не може оръжията да стигат до терористи, местни нарушители и други агресивни престъпници". Дори и демократите да спечелят Сената през ноември, тя ще има само половинчати шансове да прокара подобни реформи през Камарата на представителите, ако в нея мнозинство имат републиканците, които често изглеждат мотивирани да поддържат рейтинга си сред лобистите, коментира изданието.

Проучванията сочат, че мнозинството от американците подкрепя мерки като проверки на миналото на купувачите, създаването на федерална база данни за огнестрелните оръжия и забрана на оръжията от вида на Ей Ар-15. Някои щати затегнаха законодателството си през последните години, други го смекчиха, но при липсата на действия на федерално равнище оръжията все още могат да преминават свободно междущатските граници.
На събитие в щата Индиана миналата седмица Обама отново изрази разочарованието си по въпроса, като отбеляза, че Конгресът дори е попречил на Американските центрове за контрол на болестите да изследват насилието с огнестрелни оръжия като проблем на общественото здраве, пише "Индипендънт".

Той обясни също, че липсата на законодателство за безопасност при огнестрелните оръжия позволява на потенциални терористи да се сдобиват с тях необезпокоявано. "Има хора, за които знаем, че живеят тук в САЩ и са били по сайтове на ИДИЛ", заяви той. "Можем да ги поставяме в забранителен списък за полети. Но заради асоциацията на притежателите на огнестрелно оръжие не мога да забраня на тези хора да си купуват оръжие."

В САЩ има повече частно притежавани огнестрелни оръжия, от която и да било друга страна в света. Всъщност в Америка има повече огнестрелни оръжия, отколкото хора в зряла възраст. Отнемането на тези оръжия звучи нереално. Но поставянето им под регулация трябва да звучи реално, подчертава британският вестник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апарати за електронно таксуване в синята зона на Пловдив
Апарати за електронно таксуване в синята зона на Пловдив
Биосфера-2 ще изследва как се движи водата по земната повърхност
"Биосфера-2" ще изследва как се движи водата по земната повърхност