НОВИНИ

Поглед отвътре в Палмира

Битката за Палмира е повратен момент във войната срещу "Ислямска държава". Но градът е призрачен, обезлюден, с разрушени сгради, макар и щетите, нанесени върху античните паметници да не са толкова зловещи, колкото се очакваше.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:57, 28.03.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Първи поглед във вътрешността на античния град в Палмира, след като сирийската армия прогони джихадистите. Тези кадри идват като облекчение за мнозина. Голяма част от датиращите от преди 2 хиляди години римски археологически паметници все още се извисяват сред пустинята.

Колони и колонади, дори амфитеатърът е оцелял 10-месечната окупация на Ислямска държава. Но терористите са взривили поне два древни храма, останалите щети тепърва ще бъдат оценявани. Около историческите паметници терористите са построили бункери като този. Над замъка Тадмор сега се извисява сирийския флаг, а не черното джихадистко знаме.

репортер: "Това е главният ход към Тадмор, останалите улици все още не са прочистени от сирийската армия и ни позволяват да се разхождаме само в тази част на града."

Сега по улиците на Палмира цари спокойствие. Сирийски войници играят футбол, въпреки зловещите разрушения около тях. Продължава и разчистването от мини и боеприпаси. Днес на място пристигат служители от Дамаск за опазване на античното наследство, които трябва да започнат работа по възстановяване на паметниците още следващия месец.

Мамун Абдулкарим - директор по античното наследство: "Работата може да приключи до края на годината. Разполагаме с огромен капацитет и експерти в генералната дирекция по антично наследство и музеи. Вече сме извършвали десетки реставрации в Палмира."

3 седмици бяха нужни на сирийската армия, подкрепена от въздуха от Русия, за да си върне контрола над Палмира. Според базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права в града са ликвидирани най-малко 400 бойци на Ислямска държава.

След триумфа над терористите три бойни хеликоптера, инженерен и технически състав напуснаха руската военна база в Сирия. Сега се готви нова операция срещу джихадистите. Иракските въоръжени сили вече започнаха офанзива в северната провинция Ниневия и се прегрупират за атака срещу Мосул - вторият по големина град в Ирак, който е под контрола на терористите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с клинични пътеки за онколечение
Скандал с клинични пътеки за онколечение
Освободиха Фейсал Шефу - не бил човекът с шапката
Освободиха Фейсал Шефу - не бил "човекът с шапката"