Паметникът на кирилицата беше издигнат на Антарктида (СНИМКИ)

По случай националния празник - 3 март, българските полярници монтираха паметник на кирилицата на базата ни в Антарктида, съобщи проф. Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

от БНТ
14:38, 04.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
паметникът кирилицата беше издигнат антарктида снимки

Паметникът е поставен в непосредствена близост до православния параклис "Св. Иван Рилски", като по този начин създава един комплекс на българските духовни ценности на Ледения континент. Монтиран е само с два болта в скалите, без леене на бетон, за да се опази уникалната околна среда.

Идеята се реализира благодарение на дългогодишното българо-монголско сътрудничество на Антарктида и лично на монголския посланик проф. Лхамсурен Дугержав. Монголия е единствената неславянска държава, която пише на кирилица. Такъв монумент вече има в монголската столица и преди две години бе открит от българския президент.

Паметникът е направен изцяло с дарения на българи и монголци. Той тежи около 100 кг, висок е два метра и половина и е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху "Ж" са изрисувани три икони - на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент. В основата му в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат в Украйна.

;
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Река Вардар преля, блокирани пътища и наводнени къщи в Македония
Река Вардар преля, блокирани пътища и наводнени къщи в Македония
​Църквата в село Айдемир е строена преди повече от 180 години от руски войници
​Църквата в село Айдемир е строена преди повече от 180 години от руски войници