НОВИНИ

Папа Франциск към мигрантите: Не сте сами

Папа Франциск взе със себе си 12 сирийски мигранти във Ватикана, след визитата си на гръцкия остров Лесбос, където заедно с Вселенският патриарх Вартоломей и главата на Гръцката православна църква Йероним призоваха за солидарност и човечност към мигрантите. От Ватикана подчертаха, че посещението е чисто хуманитарно и не бива да се приема като критика срещу действията спрямо мигрантите.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:17, 16.04.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Отчаяни, ридаещи хора видяха папа Франциск и спътниците му на Лесбос - гръцкият остров, който само за някои е вход към желаната Европа. Светият отец благослови мъж, който коленичи пред него.

В лагера, където има около 3000 души, посрещнаха гостите с викове "свобода".

Папа Франциск: Скъпи, братя и сестри, исках днес да бъда с вас. Искам да ви кажа, че не сте сами.

Папата призова европейските лидери да проявят хуманност в кризата и да се притекат на помощ на бежанците.

Папа Франциск: Дойдох тук със своите братя патриарх Вартоломей и архиепископ Йероним, за да бъдем с вас и да чуем вашите истории. Дойдохме, за да привлечем вниманието на света към тази тежка хуманитарна криза и да призовем за нейното разрешаване.

Архиепископ Йероним критикува остро европейската реакция на кризата, която по думите му е довела мигрантите до безизходица.

Йероним, архиепископ на Атина и цяла Гърция: Не е нужно да говорим много - достатъчно е да видиш очите на дечицата, които срещнахме в лагера, за да разбереш незабавно "банкрута" на човечността и солидарността, който Европа показа през последните години.

Вселенският патриарх Вартоломей осъди затварянето на границите.

Вартоломей, вселенски патриарх: Светът ще бъде съден според отношението си към вас и всички ще отговаряме за начина, по който реагирахме на кризата и на конфликтите в регионите, откъдето идвате.

На Лесбос беше отслужена молитва за бежанците и беше почетена паметта на стотиците загинали в морето. В обща декларация тримата духовни водачи поискаха по-сериозни международни усилия за разрешаване на кризата и обещаха да работят още за преодоляване на вековното разделение между православната и католическата църква.

Папа Франциск написа в Туитър: "Бежанците не са числа, те са хора, които имат лица, имена, истории и трябва да бъдат третирани като такива".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 000 лева загуби за Здравната каса от схеми за източване на пари
Над 200 000 лева загуби за Здравната каса от схеми за източване на пари
Къщата на Пейо Яворов в окаяно състояние
Къщата на Пейо Яворов в окаяно състояние