НОВИНИ

Париж призова за прекратяване на ескалацията в Източна Украйна

Френският външен министър Жан-Марк Еро каза днес по телефона на руския си партньор Сергей Лавров, че Москва трябва да направи всичко възможно за прекратяване на ескалацията на сраженията в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:45, 03.02.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
париж призова прекратяване ескалацията източна украйна

В изявлението на външното министерство в Париж се посочва, че Еро е окачествил ситуацията като обезпокоителна и е изтъкнал необходимостта от намеса на т.нар. Нормандска четворка. Четворката, която включва Германия, Русия, Украйна и Франция, се опитва да постигне трайно решение на кризата в Донбаския регион.

"Еро призова руския си партньор да направи всичко за прекратяване на това положение с цел първо да стане възможно хуманитарна помощ да достигне до цивилното население", съобщи Ке д'Орсе.

Според външното министерство в Москва Лавров е изтъкнал пред Еро, че сегашният изблик на насилие в Източна Украйна може да обезсмисли двегодишните усилия за умиротворяване на региона. Двамата са обсъдили и кризата в Сирия, съобщи руското външнополитическо ведомство.

От Киев украинският президент Петро Порошенко обвини Русия за подновяването на боевете около промишленото градче Авдийвка (на руски Авдеевка), довели до най-тежките сражения от месеци. "Пълната отговорност за сегашната внезапна ескалация около индустриалната зона Авдийвка пада върху Русия и бойците, които тя подкрепя", се казва в изявлението на Порошенко, цитирано от Ройтерс.

Агенцията припомня, че започналите на 29 януари сражения в района на Авдийвка са най-тежките от лятото на миналата година. Сегашната ескалация съсредоточи отново вниманието на международната общност върху конфликта в Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти, влошил отношенията между Русия и Запада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зърнопроизводители се срещнаха със служебния премиер
Зърнопроизводители се срещнаха със служебния премиер
Олимпийско карате със свободен достъп в зала Арена Армеец
Олимпийско карате със свободен достъп в зала Арена Армеец