НОВИНИ

По кого удари взривът в Санкт Петербург?

Никой още официално не е поел отговорност за атентата в метрото в Санкт Петербург. В интервю за БНТ експертът по проблемите на тероризма в Русия от Международната кризисна група Екатерина Сокирянская коментира, че най-вероятно групировката "Ислямска държава" стои зад взрива. На какво се дължи дългото мълчание на терористите, какви още версии има за атентата и какво е политическото му послание - Цветана Кръстева с коментар по темата.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:53, 04.04.2017
Чете се за: 02:16 мин.
По света

Някои ги нарекоха анонимните терористи. Още никой не е поел отговорност за публичното убийство на невинни граждани в северната столица на Русия. От Петербург е и Екатерина Сокирянская, експерт от Международната кризисна група по проблемите на радикализацията и тероризма в Русия. Атентатът я е заварил в чужбина, където работи, но и тя като хиляди други е преживяла страха за своите близки и приятели.

Екатерина Сокирянская, експерт, Международна кризисна група: Всеки атентат е като представление, това е акт на възмездие, и сплашване преди всичко. И колкото повече продължава неизвестността около извършителя, толкова повече продължава напрежението. От това ефектът на това чудовищно престъпление става по-голям.

Колкото по-малко е ясно какво се е случило, толкова повече са и спекулациите и версиите. Те се множат. Руското следствие, например, вече не твърди, за заложена самоделна бомба, за терорист-самоубиец. Неофициално се смята, че е от Централна Азия, Киргизстан. От тази държава - бивша съветска република, в Русия има много мигранти - повече от половин милион. По брой те са на трето място след узбеките и таджиките. Екатерина Сокирянская смята, че в момента всички версии са възможни, но най-вероятно зад атентата стои "Ислямска държава".

Екатерина Сокирянская, експерт, Международна кризисна група: Мотиви има много, в последно време Русия има много врагове, които са готови да използват насилие - не само ислямисти, включително националисти. Въпреки това според опита от последните години - основните атентати са били организирани или от радикалното крило не севернокавказките групировки, а след 2015 г., когато те се заклеха във вярност на Ислямска държава - същите хора просто развяха друго знаме. Под това знаме се разширява етническата база, под него вече има не само севернокавказци, но и мигранти, симпатизанти от различни националности.

По данни на експерти потокът от бойци от Русия и Централна Азия към групировката "Ислямска държава" в Близкия изток продължава, макар вече да не е толкова голям, колкото преди година-година и половина и това е един от определящите фактори за държавната сигурност на Русия. По различни данни за Ислямска държава воюват около 5000 граждани на централноазиатски държави, и приблизително толкова от Русия. Според Екатерина Сокирянская много жители на Централна Азия се радикилазират и в Русия, а в момента в Петербург спецслужбите проверяват именно мигрантските общности.

Екатерина Сокирянская, експерт, Международна кризисна група: Те пристигат в Русия и тук се радикализират, чувствайки се унижени или попадайки на активни вербовчици, носители на идеология. Но ако сега започне да се говори, че централноазиатците са заплаха за Русия, много хора ще бъдат изложени на опасност и междунационална вражда. Затова трябва много да се внимава в коментарите и подаването на информация, защото обществото се намира в голямо напрежение.

А може би терористите целят именно това - да разклатят допълнително и без това изтощеното от икономическа криза и противопоставяне руско общество, а с това и да дестабилизират властта и страната. Днес говорителят на Владимир Путин заяви, че този атентат е пряко предизвикателство към него. Защо точно сега?

Екатерина Сокирянская, експерт, Международна кризисна група: Независимо, кой го е извършил, той е имал мотив да повиши напрежението в обществото, да заяви за себе си в контекста на началото на предизборната кампания, която Путин неофициално вече започна. Системата, която съществува в Русия, сега е търси ново виждане, привлекателен проект, който да бъде предложен на обществото, защото Кримският период вече свърши. Властите търсят нови идеи и сега, в този момент са уязвими, защото очевидно нямат такъв привлекателен проект. Точно в този момент се нанася удар по властта.

Именно това е и причината атентатът да бъде организиран в родния град на руския президент и на голяма част от ръководството на Русия, в ден когато Путин е в родния си град. Има медийни съобщения, че подготовката на атентата в Петербург е била засечена от руските спецслужби, но те не са успели да го предотвратят. Така или не, след три години затишие, с взрива в метрото в Петербург тероризмът се върна в големите градове в Русия. Хората засега остават в страх и с въпрос на който трудно може да има отговор - ще си отиде ли скоро?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу поскъпването на природния газ
Протести срещу поскъпването на природния газ
Дете заболя от туберкулоза в 162-ро училище в София
Дете заболя от туберкулоза в 162-ро училище в София