По-лесно ще рециклират отпадъци в няколко общини в Североизточна България

До 30 % по-малко отпадъци за рециклиране ще попадат в шуменското сметище, след като заработи инсталацията за сепарирането им. Система ще отделя полезния отпадък от сметта на общините Шумен, Смядово, Велики Преслав, Нови пазар и Каспичан.

от Здравка Русева
07:00, 12.01.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Животът

Досега за разделното събиране на отпадъците се разчиташе предимно на желанието на хората да изхвърлят в цветните контейнери хартия, стъкло и пластмаса. В Община Каспичан практиката показва, че отпадъци за рециклиране попадат и в общите контейнери. Вече няма да е така, защото сепариращата инсталация ще отделя всеки полезен отпадък от тях.

Милен Минчев, заместник-кмет на Община Каспичан: "С тази площадка се решават част от изискванията, които са поставени от закона за разделно събиране на отпадъците. Реално тук ще се сепарират различните видове отпадък, което ще доведе до ефект за околната среда".


;

Инсталация ще преработва целия смесен битов отпадък, който сега се изхвърля на шуменското сметище. Всеки ден 12 камиона ще доставят отпадък за работата на сепариращата система.

Александър Иванов, управител на инсталацията за сепариране на отпадък: "Задачата ни е на 35 000 тона на година. Това означава, че ако успеем да намалим 30-35 % поне 10 000 -12 000 тона ще намалее".

Разходите за преработка няма да доведат до увеличение на такса смет. Те остават за сметка на сепариращата фирма, която ще продава отпадъка за рециклиране.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Деца спасяват птиците през зимата
Деца спасяват птиците през зимата
Воден капан за шофьорите под Аспарухов мост
Воден капан за шофьорите под Аспарухов мост