Победа за екозащитниците: Германските власти спряха изсичането на гората Хамбах

Германски екозащитници постигнаха двойна победа днес, след като съд в Мюнстер нареди временно спиране на сечта в гората Хамбах, а друг съд отмени забраната за протестна акция, планирана през уикенда.

от БТА
21:48, 05.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света
победа екозащитниците германските власти спряха изсичането гората хамбах

Висшият административен съд в Мюнстер нареди да спре изсичането на гората, намираща се в западната част на Германия, удовлетворявайки иска, предявен от Германската асоциация за опазване на околната среда и природата (BUND). Енергийният концерн Ер Ве Е (RWE) планира през идните месеци да изсече над половината от оставащата част на старата гора, за да разчисти място за разширяване на открита въглищна мина.

Съдът прецени, че е необходимо повече време да бъдат прегледани представените по делото материали. Възникващите по казуса юридически въпроси са толкова сложни, че те не могат да бъдат решени по бърза процедура, както настояваше RWE, поради което се налага временно спиране на сечта, се казва в решението на съда.

Според решението компанията може да продължи да добива въглища в частта от гората, която вече е изсечена.

;

Миналата година компанията доброволно се съгласи да спре изсичането на гората, но сега заяви, че не разполага с повече възможности да доставя гориво за ТЕЦ-овете си, което означава, че е застрашена от сериозни щети в размер на неколкостотин милиона евро годишно.

Втората днешна победа на екоактивистите дойде след отмяната на забраната на голямата протестна акция, планирана в гората Хамбах утре. Очаква се в нея да участват около 20 000 души. Забраната бе наложена от полицията снощи по съображения за сигурност. Днес обаче административният съд в град Аахен я отмени. Полицията каза, че ще се съобрази с решението.

Гората с вековни букове и дъбове, някога простираща се на 4100 хектара, е разположена до най-голямата открита мина за кафяви въглища в Европа, между германските градове Аахен и Кьолн. Тя стана символ на съпротивата срещу производството на енергия от въглища и защитата на околната среда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първият полет на Спейс екс с астронавти ще е през юни 2019 г.
Първият полет на "Спейс екс" с астронавти ще е през юни 2019 г.
Три десетилетия след атомната авария: Чернобил преминава на слънчева енергия
Три десетилетия след атомната авария: Чернобил преминава на слънчева енергия