НОВИНИ

Почина Тони Морисън - първата афро-американка с "Нобел" за литература

Първата афро-американка с "Нобел" за литература и награда "Пулицър" - Тони Морисън, почина на 88-годишна възраст. Тя печели най-престижните награди в сферата на публицистиката за нейния роман "Възлюбена", издаден през 1987 г. Творбата проследява трагичната история на чернокожа майка по време на робството.

bnt avatar logo
от БНТ
22:54, 06.08.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Действието на романа "Възлюбена" се развива през американската Гражданска война и е базирано на истинската история на жена, която убива 2-годишната си дъщеря, за да не бъде поробена. Главната героиня по-късно е заловена преди да отнеме и своя живот. В затвора я посещава призракът на дъщеря й, който тя кръщава именно "Възлюбена".

През 2015 г, Тони Морисън споделя, че е написала една трета от романа, преди да реши да включи призрака "Възлюбена" в него. Образът поставя под въпрос моралните ценности и и правилността на действията на майката.

Книгата е екранизирана през 1998 г. с участието на Опра Уинфри в главната роля.

Романът е част от трилогия, която засяга въпроса за любовта и на какво са готови хората, за да я защитят на фона на расовата дискриминация през 20-ти век в САЩ.

Авторката на 11 романа пише първата си творба "Най-сините очи" през 1970 г., а 23 години след това печели "Нобел" за литература. Последният от романите й "Бог да помогне на детето" е написан в най-трудния момент от нейният живот, след като губи сина си през 2010 г.

През 2012 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама я удостоява с най-голямата почест, връчвана на цивилни - Медалът на Свободата.

"Ние умираме - това може да е смисълът на живота. Но използваме езика - може би това остава от нашите животи", казва Тони Морисън в речта си при получаването на Нобелова награда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Виена е извършена първа белодробна трансплантация след 2 г. прекъсване
Във Виена е извършена първа белодробна трансплантация след 2 г. прекъсване
Губернаторът на Охайо затяга правилата за притежание на оръжие
Губернаторът на Охайо затяга правилата за притежание на оръжие