Половината членове на секционни комисии в Благоевградско са сменени в събота

А в област Благоевград около 50 % от членовете на секционни комисии са сменени в деня преди изборите. Това е причината днес в секциите да има недобре подготвени хора.

от Йорданка Бакалска
12:21, 26.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

6,3 процента избирателната активност в Благоевградска област. Най-висока тя е в Банско - 16,83%, а най-ниска в Гърмен - 4,67%.

Два сигнала до момента са подадени в РИК Благоевград. Единият от тях е за купуване на гласове в Благоевград. По сигнала се извършва проверка и се разпитват лица. Проверява се и още един сигнал - за изнасяне на печата на секционната комисия в село Долно Осеново.

;

Над 350 членове на избирателни комисии са сменени късно снощи само в община Петрич. В Разлог тази сутрин не са се явили 6 ма председатели на избирателни комисии. Изборният ден, обаче е започнал нормално, тъй като са били своевременно сменени..

Мартин Бусаров, председател на РИК Благоевград: Това време на абитуриентски балове съвпада с изборите означава че първо много хора пътуват да си видят роднините затова отказват да са членове на комисии защото когато разбират че няма как да не отидат в събота да получат материали те казват аз се отказвам в събота устринта щото трябва да пътуват примерно в София в Плевен в Габрово което е несериозно.

В малките населени места възрастните хора срещат трудности при машинното гласуване. По-малко от 1% от гласувалите до момента в благоевградското село Бело поле са избрали да упражнят правото си на вот машинно.

Славянка Ангелова, зам-председател на секцията в село Бело поле: По-възрастните се притесняват от техниката може би, не проявяват желание да гласуват машинно.

Миропка Величкова избра машинното гласуване.

Миропка Величкова: То не е трудно, ама нали е за първи път, всеки се притеснява, нали. По-силно трябва да чукат, за да може да излиза...Трябва да четеш, и знаеш какво да направиш като прочетеш.

В 140 секции в Благоевградска област хората могат да гласуват машинно ,проблеми за сега с техниката няма ,казаха от Районната избирателна комисия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По-висока избирателна активност в трите морски области на страната
По-висока избирателна активност в трите морски области на страната
Недоразумение с името едва не лиши от право на глас избирателка от Пловдив
Недоразумение с името едва не лиши от право на глас избирателка от Пловдив