НОВИНИ

Поредна вечер на протести в Румъния

Хиляди се влючиха в поредната нощ на протести срещу одобрено от правителството постановление, което декриминализира някои корупционни деяния. На демонстрациите имаше и плакати, с които протестиращите благодарят на българите за подкрепата им, заради планирани митинги в нашата страна.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева Стилиян Деянов
08:15, 04.02.2017 (обновена)
Чете се за: 02:03 мин.
По света

Четвърта нощ на гнева в Румъния. Десетки хиляди отново се събраха в центъра на Букурещ. Те скандираха "Крадци!", развяваха плакати с лицата на министрите и държаха техни макети в затворнически дрехи.

Недоволството не отстъпва и от другите райони на Румъния. Освен в столицата, демонстрации имаше и в много други градове.

Демократичният съюз на унгарците в Румъния се обяви против правителствените промени. Те определиха постановлението като "неприемливо" и призоваха останалите партии да се включат в създаването на законадателна рамка. Партията на етническите унгарци има девет сенатори и 21 депутати в парламент.

Румънската църква също излезе с позиция. В съобщение до медиите Патриаршията призова борбата с корупцията да продължи. Румънският премиер е категоричен, че няма да отмени постановлението, нито ще подаде оставка.

За утре организаторите на демонстрациите обещават в Румъния да се проведе "най-масовият протест в историята на страната".


Повече за настроенията в Румъния - вижте интервюто на журналиста Стилян Деянов с главния редактор на радио RFI - Румъния.

;

Стилиян Деянов, журналист: Г-н Нахой, защо румънците излязоха точно сега на най-големите протести след 1989-та година?

Овидиу Нахой - главен редактор на радио RFI - Румъния: Това е въпрос, който ние също си задаваме и търсим отговорите. Мисля, че е отчаян опит на обществото да се запази един от малкото положителни аспекти и поводи за гордост, които Румъния е имала в последните години. След много години корупция - ето че най-накрая се показа, че този феномен може да бъде спрян. Нямаме магистрали, няма невероятно развитие, но поне имаме ред в политиката и администрацията. А сега има опасност това единствено предимство да бъде премахнато. Преди младите искаха да напускат страната, сега най-накрая не е така и затова не са безразлични какво се случва тук, не биха останали при каквито и да е условия. На площада са хора от 20 до 50 годишна възраст - всички поколения заедно, които искат Румъния да изглежда по друг начин.

Стилиян Деянов, журналист: Омбудсманът сезира Конституционния съд. Какво в крайна сметка ще бъде неговото решение и какви ще бъдат последствията от това решение?

Овидиу Нахой: Конституционният съд в Румъния винаги ни е изненадвал с неочаквани решения, така че не искам да давам прогнози. Но имайки предвид невероятният натиск от обществото, мисля че е трудно да не отхвърли нормативния акт. Очевидно е, че мотивът, който правителството изтъкна е неверен - директивите на Европейския съюз, които се споменават, не налагат спешност.

Стилиян Деянов, журналист: Преди кризата бяха сигнализирани големи проблеми в борбата с корупцията -политически поръчки, подслушване, масово участие на тайните служби. Мислите ли, че има опасност, ако приемем, че тази криза се разреши положително, т.е. стигне се до отмяна на това постановление, има ли опасност тези проблеми, за които се говореше преди това, да останат скрити и да не бъдат разрешени?

Овидиу Нахой: Прав сте - борбата с корупцията в Румъния не е перфектна. Има очевидни, доказани случаи на злоупотреби. Както много политици използваха корупцията, за да постигнат целите си, така някои използваха антикорупцията, за ги постигнат. Зависи кой от коя страна на барикадата е. И едните, и другите са намирали хора в правосъдната система, готови да изпълняват поръчки. От друга страна в последните години в Румъния има много магистрати, които не приемат поръчки. Имат големи заплати, стабилни позиции и постепенно станаха по-съзнателни.

Стилиян Деянов, журналист: В крайна сметка, румънският модел за борба с корупцията. Мислите ли, че той е по-скоро положителен за прехода в Румъния, или по-скоро отрицателен? Какво е Вашето мнение?

Овидиу Нахой: Въпреки всички проблеми, аз мисля че борбата с корупцията беше положителна, иначе обществото, толкова много хора нямаше да усетят нуждата да излязат на улицата, за да защитят извоюваното.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не е ясно дали нападателят от Лувъра е действал сам
Не е ясно дали нападателят от Лувъра е действал сам
Американски съд спря временно указа на Тръмп за имигранти
Американски съд спря временно указа на Тръмп за имигранти