Посланикът на Великобритания: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит

Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит, каза посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.Смятаме да въведем ново законодателство за движението ни, а тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа. Ако не са навършили 5 години пребиваване в Кралството, ще им се даде документ за временно пребиваване, добави тя.

от БНТ
08:40, 27.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Трябва обаче да продължим и затова са ни преговорите, поясни Хопкинс. Тя открои, че има много неща, по които Кралството е съгласно при преговорите с ЕС.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Но не се изчерпва цялата област на нашите взаимоотношения, 4-5 кръга на преговори предстоят най-вероятно. Трябва да се изясни статутът на тези, които вече са в Кралството и са получили вече гражданство. Тези, които дойдат след Брекзит, ще трябва да имат достатъчно възможност да докажат, че имат право на статут.

Хопкинс коментира и излизането на Кралството от единния пазар:

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Изключихме членството си в единния пазар, понеже ако останем, трябва да се съобразяваме с всички правила, но ние желаем всеобхватно и справедливо споразумение с ЕС и ще имаме преговори за ново споразумение за свободна търговия. Имаме синхоринизараност на нашето законодателство с ЕС. Ще има минимални бариери между Европа и Великобритания.

Митническите споразумение също се преразглеждат. Искаме да постигнем гладък обмен с други страни, добави тя.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Фокусът на преговорите е в тази посока. Промяната в статута трябва да е и относно мигрантите, за да не стават жертви на експлоатацията. Ще продължим да участваме в много от европейските структури, например по отношение на разузнаването.

Хопкинс се надява и в бъдеще образователната система да остане достъпна за международни студенти.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Все още не е ясно каква ще е образователната система след Брекзит. Засега остават старите условия, надяваме се през 2020 г. студентите да се радват на същите условия. Този въпрос ще бъде разискван в сферата на това, Кралството има за цел международното привличане на студенти.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Христо Гаджев, ГЕРБ: Изборът на нов изтребител трябва да е след проучване
Христо Гаджев, ГЕРБ: Изборът на нов изтребител трябва да е след проучване
Отново агресия: Арестуван е мъж, нападнал незрящи туристи в Несебър
Отново агресия: Арестуван е мъж, нападнал незрящи туристи в Несебър