НОВИНИ

Посланикът на Великобритания посети НС за среща с депутати на тема Брекзит

Посланикът на Великобритания у нас посети парламента за срещи с българските депутати на тема Брекзит. Пред комисиите за по външна политика и по европейските въпроси посланик Ема Хопкинс увери, че Желанието на всички след Брекзит е правата и на европейските и на британските граждани да бъдат защитени максимално добре.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:31, 28.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Ема Хопкинс очаква разпалена дискусия на 11 декември, когато Британският парламент трябва да се произнесе за споразумението за Брекзит. Надява се, че гласуването по тази чувствителна тема ще бъде положително. Каза, че има готовност и за двата варианта - излизане на Обединеното кралство от ЕС със и без сделка. Подчерта, че основен акцент са правата на гражданите. Сега българските студенти, които учат в Обедиенното кралство, се възползват от специални такси и заем за обучението си там.

Ема Хопкинс - посланик на Велокобритания у нас: Студентите, които ще започнат да учат в британските университети през 2019 година също ще се възползват от тази възможност. Очакваме да бъде обявено какви ще са условията за тези, които ще започнат да учат през 2020 година. Документът ще бъде публикуван в следващите две седмици и в него ще има повече информация за кандидат-студентите.
;

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази надежда, че Британският парламент ще ратифицира споразумението с ЕС.

Джема Грозданова - председател на Комисията по външна политика, НС: Едно подписано и ратифицирано споразумение с Великобритания ще бъде най-добрата гаранция за нашите граждани. От политическата декларация, която беше приета от последния Европейски съвет, за България е важен, така наречения, принцип за реципрочност. Той осигурява сигурността за правата на нашите граждани.

Ема Хопкинс е категорична, че доброто сътрудничество между България и Великобритания трябва да продължи и след Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влакове в страната се движат със закъснения заради снега
Влакове в страната се движат със закъснения заради снега
Продадоха част от Айфеловата кула за 160 000 евро
Продадоха част от Айфеловата кула за 160 000 евро