НОВИНИ

Празник на хляба във великотърновското село Ресен

Празник на хляба се състоя във великотърновското село Ресен. За четвърти пореден път празникът се организира в разгара на жътвената кампания и в него участват самодейни състави и производители на тестени изделия от Великотърновска област, каза за БТА Йорданка Колева - кмет на населеното място.

празник хляба великотърновското село ресен
bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 02.07.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

По думите ѝ в землището на селото се намират едни от най-големите масиви с житни култури в областта. Общо три земеделски кооперации обработват над 36 хиляди декара площи. Идеята за проявата е на жените от селото. Те представят обредни хлябове, пити и погачи.

Празникът прераства в спектакъл на самодейното творчество, в който тази година участват 18 състава от 11 населени места. На сцената на читалището "Народна просвета" самодейците показват обреди и песни, свързани със засяването на житото, жътвата и участието на приготвения хляб в българските традиции.

Според Кина Цекова - една от най-възрастните жени, които участват със свои тестени произведения в изложението, хлябът е част от всеки момент от живота на българина.

Важно е върху всяка обредна пита да има символика, отбеляза тя. Хлябът за годеж винаги се съпровожда с вино и здравец за калесване. Върху сватбената пита трябва да има слънце - символ на мъжкото начало, и грозде - символ на женското, според традициите на този край, каза 78-годишната домакиня.

Хлябът на българите е свещен, неслучайно е традиция готовият хляб да не се поставя на земята, а българинът вярва, че никой не е по-голям от хляба, отбеляза Албена Попова - председател на сдружението "Жените заедно".

Хлябът е част от всяко отбелязване на сезонните празници. В деня на Свети Харалампий през зимата се месят медени питки, Благовец - фолклорният символ на пролетта, е съпроводен с приготвяне на питка с плънка от пресен лук, коприва и зелени подправки. На Кръстовден, когато според народните вярвания се отбелязва последният ден на лятото, се приготвя зелник, а през есента на Никулден - рибник, разказаха жените.

Те подчертаха, че шарената сол при поднасянето на хлябовете е стар ритуал, защото в нея са забъркани ароматните билки, които растат около нивите, където житото зрее.

В традицията по замесването на брашно, мая и вода в хляб старите майсторки посветиха деца от селото, както и млади изпълнители от ансамбъла "Българче" във Велико Търново, които гостуваха на празника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивен е трафикът на граничните пунктове
Интензивен е трафикът на граничните пунктове
Белград и Загреб в режим топло-хладно
Белград и Загреб в режим "топло-хладно"