НОВИНИ

Търсят изчезналия самолет в Средиземно море (ОБНОВЯВА СЕ)

Самолет на авиокомпания "Иджипт Еър" изчезна от радарите тази сутрин. Той е изпълнявал полет от Париж до Кайро и е бил със 66 души на борда. От египетската авиационна служба предполагат, че самолетът е паднал в Средиземно море. Все още не е ясно дали става въпрос за терористичен акт.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 19.05.2016
Чете се за: 02:23 мин.
По света

Египетски и гръцки военни самолети претърсват района на Средиземно море, където тази нощ изчезна от радарите самолет на египетската авиокомпания "Иджипт еър", изпълняващ полет от Париж за Кайро.

Гръцкото министерство на отбраната съобщи, че се проверява информация, получена от капитан на търговски кораб, видял "пламъци във въздуха" на 130 морски мили южно от остров Карпатос.

Близките на пътниците в изчезналия самолет пристигат на летището в Кайро. Министър-председателят Шариф Исмаил на Египет също е там. 30 от пътниците са египтяни.

Лайнерът "ЕърБъс А 320" е излетял от френската столица малко след 23 часа местно време снощи. Това е бил петият му полет за деня. Капитанът има над 6 000 летателни часа опит.

Според заместник-председателя на авиокомпанията на борда не е имало никакъв специален или опасен товар. Все още няма версии за причините за изчезването на самолета.


Кратка хронология:

  • Самолетът изчезва от радарите около 02:45 ч. (египетско време)
  • Самолетът изчезва на около 16 км навътре в египетското въздушно пространство и 90 минути преди кацане
  • Последната връзка с пилота показва, че самолетът е бил над Средиземно море при изчезването си
  • Египетската авиокомпания съобщава, че на борда има 66 пасажери, от които 30 египетски граждани, 15 френски, двама иракчани и по един гражданин на Великобритания, Канада, Белгия, Кувейт, Саудитска Арабия, Алжир, Судан, Чад и Португалия.
  • 10 души е екипажът на самолета

Вижте повече подробности във видеото от Юлия Талева - кор. на БНР в Париж!

;

Премиерът на Франция Манюел Валс заяви, че Франция е готова да помогне в издирването.

;

"Иджипт Еър" промени снимката на корицата на Facebook страница си в тъмносин цвят заради изчезналия самолет, съобщава Би Би Си.

;;

Военни египетски самолети се включиха в издирването на самолета.

;

Ройтерс коментира, че пилотът за последно е говорил с гръцки диспечери и не съобщил за проблеми на борда.

;

снимка: БТА

снимка: АР/БТА

На международното летище в Кайро психолози се грижат за близките на пътниците от изчезналия самолет, съобщава Би Би Си.

;

Франция не изключва никаква хипотеза за съдбата на самолета на "Иджипт Еър", каза френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес.

снимка: АР/БТА

Президентът Франсоа Оланд е разговарял по телефона с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси. Двамата са се споразумели да работят в тясно сътрудничество, за да бъдат установени час по-скоро обстоятелствата около изчезването на самолета.

;

Египетските военни са получили автоматичен сигнал за бедствие от изчезналия самолет почти два часа след изчезването му от радарите.

; ;

Кораби, плаващи в района на бедствието, също се включиха в издирването. Египетският премиер не изключи възможността това да е терористичен акт.

;

Египетското военно министерство отхвърли твърдението на "Иджипт еър", че самолетът е подал сигнал за бедствие.

Стана ясно също, че машината е изчезнала от радарите две минути, след като е навлязла в египетското въздушно пространство.

;

"За сега все още не е напълно ясно какво се е случило със самолета", каза египетският премиер Шериф Исмаил в пресконференция на живо по държавната египетска телевизия. Той не потвърди информацията на някои медии, че самолетът се е взривил и е паднал в Средиземно море.

;

Самолетът на "Иджипт Еър" се е разбил край гръцкия остров Карпатос в югоизточната част на Егейско море, докато се е намирал в египетското въздушно пространство, съобщи източник от гръцката гражданска авиация, цитиран от Франс прес.

;

Парижката прокуратура започна следствие за изчезването на самолета на "Иджипт Еър", съобщава Ройтерс.

снимка: АР/БТА

Междувременно продължава издирването на останки от самолета с въздушни и морски съдове в района южно от остров Карпатос, където се смята, че се е разбил. Засега не е намерено нищо, съобщи представител на гръцката брегова охрана, цитиран от Ройтерс.

;

Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че не се изключва нито една хипотеза за катастрофата на египетския самолет.

;

Самолетът е паднал от височина около 11 000 метра с резки завъртания, съобщи гръцкият министър на отбраната.

;

Самолетът се е разбил, потвърди френският президент Франсоа Оланд!

;

Агенция Ройтерс съобщи, че са намерени останки от самолета в Средиземно море, на 80 км от мястото, от което той изчезна от радарите. Агенцията цитира анонимен източник, според когото гръцките власти са открили "два обекта, носещи се по водата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция арестува трафиканти, вкарвали мигранти във Великобритания с яхти
Франция арестува трафиканти, вкарвали мигранти във Великобритания с яхти
Природният газ може да поевтинее, ако станем енергиен център на Балканите
Природният газ може да поевтинее, ако станем енергиен център на Балканите