НОВИНИ

Задържан е предполагаем организатор на метежа в Турция

Предполагаем ръководител на мрежата, организирала опита за преврат в Турция, е задържан. Арестуваният е Мухарем Кьосе, юридически съветник на генералния щаб на турската армия. В същото време соченият от турските власти като организатор на метежа опозиционен политик Фетуллах Гюлен, който живее в Съединените щати, призова Вашингтон да откажат на Турция неговата екстрадиция.

bnt avatar logo
от БНТ
06:19, 20.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Анкара поиска отново екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, за когото смята, че стои зад опита. Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че Турция е изпратила на Съединените щати четири досиета относно Гюлен. От Вашингтон потвърдиха, че са получили документите, но за момента няма информация дали те са достатъчно основание за екстрадиция.

Самият Гюлен призова американското правителство да отхвърли всяко искане от Турция за неговото екстрадиране. Само ден по-рано той заяви, че няма да се противи на евентуално решение за принудително връщане в родината му. Промяната в позицията си Гюлен обясни, че екстрадирането му се е превърнало в инструмент за политическа вендета. Той отново отрече обвиненията на Анкара, че има участие в организирането на опита за преврат.

Междувременно сайтът "Уикилийкс", известен с публикуването на поверителни документи обяви, че е направил обществено достояние над 300 хиляди електронни съобщения на членове на турското правителство. Най-актуалното е с дата 6 юли, а най-старите са от 2010 година. Материалите са получени около седмица преди 15 юли. Уикилийкс увери, че източникът няма връзка с опита за преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция удължи извънредното положение с шест месеца
Франция удължи извънредното положение с шест месеца
​От нашите пратеници: Дори опозицията подкрепи митингите в Анкара​
​От нашите пратеници: Дори опозицията подкрепи митингите в Анкара​