НОВИНИ

Председателят на Демократическата партия в САЩ подаде оставка

Председателят на Националния комитет на американската Демократическа партия Деби Шулц обяви, че ще напусне поста си след тридневната конференция, която ще излъчи партийната номинация за президентските избори през ноември. Причината е скандалът с изтекли 19 хиляди имейла от кореспонденцията на Националния комитет на партията.

председателят демократическата партия сащ подаде оставка
bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 25.07.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс и поддръжниците му призоваха категорично за оставката на Деби Шулц, след като от изтеклите нейни имейли стана ясно, че ръководството на демократическата партия е покровителствало Хилари Клинтън в първичните избори за кандидат за президентския пост. В официалното изявление на Шулц тя заявява намерението си да открие и закрие партийния конгрес, който ще се проведе във Филаделфия между 25 и 28 юли, да говори пред делегатите и да се оттегли от поста си. Председателката на партията не споменава полемиката с изтеклите имейли.

Кореспонденцията на Националния комитет на Демократическата партия беше публикувана от сайта "Уикилийкс" и хвърли плановете на политическата формация в пълен безпорядък. Изтеклите имейли потвърдиха, че обвиненията на Бърни Сандърс срещу партийното ръководство в тенденциозно отношение и пристрастия към Хилари Клинтън, са били валидни. Популярният сенатор от Върмонт обяви подкрепата си за бившия държавен секретар преди няколко седмици, но отказа да потвърди оттеглянето си от президентската надпревара преди националната партийна конференция, изходът от която вече е много по-несигурен. Конгресът се открива тази вечер и мерките за сигурност са затегнати заради очакванията за многохилядни протести в полза на Сандърс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иранските власти унищожиха 100 000 сателитни антени
Иранските власти унищожиха 100 000 сателитни антени
Окупаторите на полицейската сграда в Ереван отказват да се предадат
Окупаторите на полицейската сграда в Ереван отказват да се предадат