НОВИНИ

Предсрочни избори в Испания

В Испания се провеждат предсрочни избори, след като от декември до сега не успяха да сформират правителство. Настроенията в Испания неизбежно са повлияни от британския референдум. Очаква се първа отново да излезе Народната партия на Мариано Рахой, който сега ръководи служебно правителство. Най- голямата интрига е дали новата лява партия "Подемос" ще измести традиционната левица на Санчес от второто място.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:00, 26.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
предсрочни избори испания

На вторите избори за половин година испанците си пожелават не само редовно правителство.

Мъж: За мен добрият резултат би бил да има ефикасна промяна. Но далеч от крайности и популистки действия, каквито видяхме в Обединеното кралство. Нужна е разумна промяна.

Промяната е налице. На изборите през декември гневът от безработицата, суровите мерки за икономии и корупционните скандали донесе успех на крайнолявата партия "Подемос" и новата центристка "Сиудаданос". Дългогодишният двупартиен модел е разбит. За да увеличи шансовете си, крайната левица образува с бивши комунисти "Унидос подемос" - "Обединени можем".

Пабло Иглесиас, лидер на "Унидос подемос": Мисля, че има промяна в испанската партийна система и след тези избори ще има още промени.

Ако заеме предричаното второ място, новият алианс може да нанесе тежък удар на социалистите - една от основните партии в Испания. Днес те разчитат на участието на избирателите.

Педро Санчес, лидер на социалистическата партия: Важно е следващото правителство да има възможно най-голяма легитимност, а това може да стане само с гласовете на гражданите.

На избирателна активност разчита и десницата, на която предрекоха първото място.

Мариано Рахой, и.д. премиер на Испания: Всеки глас е важен. Испания ще бъде такава, каквато искат испанците. Тя ще има правителство и парламент, каквито искат хората.

Нито една партия не ще може да управлява сама. Рахой изказа желание за широка коалиция със "Сиудаданос" и социалистите, които изключиха такава възможност. Анализатори очакват нова безизходица и евентуално трето гласуване. Ситуацията няма аналог в историята на демократична Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Ще има 10 процента повече туристи това лято
Николина Ангелкова: Ще има 10 процента повече туристи това лято
Единственият плаж с минерална вода в София се пълни с хора от 9.00 сутринта
Единственият плаж с минерална вода в София се пълни с хора от 9.00 сутринта