НОВИНИ

Премерени и оправдани ли бяха ударите в Сирия? - Тодор Тагарев и Ивайло Калфин

ЕС и НАТО подкрепиха въздушните удари, които САЩ, Великобритания и Франция по военни цели на режима на Башар Асад в Сирия. Москва отвърна, че тези удари няма да останат без последствия. Темата коментираха в студиото на "Денят започва" бившият военен министър Тодор Тагарев и бившият външен министър Ивайло Калфин.

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 16.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света
Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната: Ударът беше очакван и по мое мнение напълно оправдан. Както показа опита и информацията, която излиза към този момент, тези удари бяха и достатъчно добре премерени. Ударът беше изцяло насочен към инфрастуктурата, средствата за производство, съхранение и използване на химически оръжия, които са не само забранени от конвенция, към която Сирия се е присъединила. Но също така те би трябвало да бъдат унищожени преди доста години, тогава когато Русия и САЩ се съгласиха да бъдат унищожени оръжията на Сирия, а Сирия каза - това са всички наши оръжия и това, което тя обяви като капацитет и като налични оръжия, беше унищожено. Неколкократно след това обаче, Сирия използваше химически оръжия и след този пореден опит, нямаше как международната общност да не реагира на това използване на химическо оръжие.

Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи: Мисля, че тези удари водят към война, а войната никога не е водила до нещо добро нито в Северна Африка, нито в Ирак, нито в целия този регион. Много интересно, че досега Западът не казваше, че Сирия може да придобива и употребява химически оръжия. Там е минавала Световната организация за ограничаване на химическото оръжие, а Сирия е страна, която е поела ангажимент да го ликвидира. Така, че ако имаше някакви данни, че се произвежда химическо оръжие, сигурно досега някой щеше да го каже и да реагира. Тезата за използване на химическо оръжие се използваше и при войната в Ирак, след което се стигна до извинението на Тони Блеър, че съжалява, че не е намерено и е бил подведен, а това подвеждане води до много тежки последствия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция провежда операция за контрол на скоростта
"Пътна полиция" провежда операция за контрол на скоростта
Доброволци почистват и озеленяват Кюстендил
Доброволци почистват и озеленяват Кюстендил